Skocz do zawartości

Jeden odbiornik ESP32 i kilka nadajników ESP32

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
4 godziny temu, SOYER napisał:

Tutaj pojawia się podstawowe pytanie, co dokładnie kolega chce zbudować.

Spodziewanych cykli dziennie będzie około 100 (50high+50 low) rozłożone na 16h.

W moim przypadku spodziewam się że 2000mA  aku bedę mógł zastosować ( może większy jeśli będzie odpowiedni kształt).

Pod linkiem są kalkulacje dla batreii850mA. Realia będą inne ale daje to jakieś obraz.

https://www.arrow.com/en/research-and-events/articles/esp32-power-consumption-can-be-reduced-with-sleep-modes

W moim przypadku urządzenie zawsze będzie w oświetlonym miejscu. Może jakiś mały panel solarny wbudowany w obudowę byłby pomocny jako wsparcie dla aku?

Edytowano przez mmllmm
9 godzin temu, mmllmm napisał:

Może jakiś mały panel solarny wbudowany w obudowę byłby pomocny jako wsparcie dla aku?

Ciekawy pomysł. Trochę poczytałem sobie na ten temat - ale wszyscy tylko teoretyzują...

Teoretycznie panel 5.5V można podłączyć bezpośrednio do +5V/GND płytki XIAO C3 i powinno hulać (tzn. doładowywać akumulator). W praktyce jest pewien problem: zgodnie z dejtaszytem układ użyty w tej płytce ma maksymalne napięcie wejściowe 6V, a panel w szczytach może dać więcej. Czyli może tu jest miejsce na przetwornicę?

Przetwornicę to nawet mam bo mi Kamami kiedyś przez pomyłkę przysłał taką przetwornicę na 5V zamiast 3.3V, gorzej z solarem i miejscem do jakichś sensownych testów (jedyny balkon gdzie mogę się bawić mam od północy).

Dnia 15.08.2025 o 08:27, ethanak napisał:

gorzej z solarem

Na Allegro dotępne są miedzy innymi tego typu solary (załącznik)

Te najmniejsze też mogą osiągnąć 6V?

panasonic.jpg

Przetwornicę to nawet mam bo mi Kamami kiedyś przez pomyłkę przysłał taką przetwornicę na 5V zamiast 3.3V, gorzej z solarem i miejscem do jakichś sensownych testów (jedyny balkon gdzie mogę się bawić mam od północy).

Mały panel możesz przetestować nawet pod żarówką na biurku.

Może wystarczą ci takie z ogrodowych lampek solarnych? Wyrzuciłem tego ostatnio trochę, bo szybko padają w nich akumulatorki (a nowa lampka tańsza niż zabawa z wymianą aku).

• Lubię! 1

Wspominane często C3 XIAO jest gdzieś do kupienia z już zlutowanymi pinami?

11 godzin temu, ethanak napisał:

muszę spróbować, powinienem mieć kilka z padniętymi aku,

Jestem bardzo ciekawy jakie będą efekty.

@mmllmm gdzieś w Chinach widziałem ale nie pamiętam czy to C3 czy S3. W każdym razie niewiele byś skorzystał, bo pady do akumulatora są od spodu i musisz przynajmniej B+ podlutować (B- jest wewnętrznie połączony z GND).

Zajrzyj tutaj - masz rysuneczki jak podłączyć akumulator i rezystory do pomiaru oraz kawałek przykładowego kodu.

a co do solara to dzisiaj poszukam, zobaczę ile tego mam bo jeden to za mało (przetwornica wymaga min. 3V do pracy). Spróbuję to uruchomić na S3 bo i tak muszę kupić, ale dopiero po wypłacie 😞

W dyskusji pod linkiem: https://stackoverflow.com/questions/77255193/wake-up-esp32-deep-sleep-when-sensor-value-is-below-threshold Znalazłem opis zachwytu nad płytką nRF52.

Nie posiada WiFi więc tylko BLE wchodzi w grę.

Co myślicie o tym jako peryferia dla ESP32?

State ESP32 nRF52
Deep Sleep 20 uA 800 nA
Light Sleep 2 mA 3 uA
CPU on 15 mA 2 mA
Radio on 80 mA 7 mA
ADC reading 80 mA 1 mA
i2c reading 50 mA 2 mA
  • 3 tygodnie później...

Ciekawy pomysł. Trochę poczytałem sobie na ten temat - ale wszyscy tylko teoretyzują...

Pojawiły się może jakieś wnioski z praktyki...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...