Skocz do zawartości

Jeden odbiornik ESP32 i kilka nadajników ESP32

Pomocna odpowiedź

4 godziny temu, ethanak napisał:

Dlaczego? Jest jakaś różnica między wysłaniem jednego bitu a ośmiu?

Jeśli pobieranie danych o stanie aku jest stabilne i nie zakłócałoby podstawowej pracy to czemu nie.

Dzięki za kod, będę to próbował zintegrować z tym co już mam.

(edytowany)

Po prostu musisz przeskalować napięcie swojego aku na 7 bitów, nadajnik i tak wysyła cały bajt więc jemu wszystko jedno co zostanie dodane na pozostałych polach. 

Właściwie, espnow pozwala na przesyłanie większej ilości danych, ale póki co nie wtrącam się bo widzę że @ethanak ma jakąś wizję 😄

Edytowano przez _LM_
(edytowany)
24 minuty temu, _LM_ napisał:

musisz przeskalować napięcie swojego aku na 7 bitów

To nie wystarczy, bo napięcie -> procenty nie są liniowe. Kawałek mojego kodu do przeliczania:

static const uint16_t chartv[]={
    3270,3610,3690,3710,3730,
    3750,3770,3790,3800,3820,
    3840,3850,3870,3910,3950,
    3980,4020,4080,4110,4150,
    4200};

uint8_t batPercent(uint16_t voltage)
{
    if (voltage >= 4200) return 100;
    if (voltage <= chartv[0]) return 0;
    int i;
    for (i=0; i<20; i++) {
        if (voltage < chartv[i+1]) break;
    }
    return  (5 * (voltage - chartv[i])) / (chartv[i+1] - chartv[i]) + 5 * i;
}

Wystarczy teraz przeskalować to co dostajesz z wejścia analog na miliwolty i funkcja zwraca procenty.

No i teraz albo dwa bajty (czyli jeden sygnalizujący położenie wajchy, drugi procent aku) albo jeden bajt, gdzie wrzucasz procent aku i zależnie od stanu wajchy ustawiasz najstarszy bit.

Edytowano przez ethanak
  • Pomogłeś! 2

@_LM_ w sumie tam jeszcze jest potrzebny drobiazg (łatwa kalibracja dzielnika), ale tu chyba ograniczę się do podania linku do githuba i nie będę reagować na debilne teksty w stylu "gadaliście o jakichś pogodynkach" 🙂 W każdym razie mam wypróbowany sposób na jak najprostszą kalibrację (przydatne w sytuacji, kiedy kolega wątkotwórca zrobi 20 nadajników i nie będzie odczuwał potrzeby zakupu rezystorów 0.5%) 

I tak uważam że jeśli to ma działać jak pilot to warto pomyśleć nad koncepcją uruchamiania tylko przy zmianie stanu

No i teraz cała historia z włączaniem esp...

Sory Batory, tu mamy proste wyjście z dypslipa. A gdyby nie było proste, to ULP załatwia sprawę.

Załóżmy, że C3 żeby wysłać komunikat potrzebuje kilkuset milisekund od startu, gdzie żre prąd lepiej jak słoń trawę. Ile procentowo oszczędzisz stosując zewnętrzny układ? A przekładając na kasę jaka jest różnica ceny aku 400 mAh + jakiś porąbsny układ w stosunku do aku 480 mAh?

Zależy jak często będą przełączenia czego autor nie raczył nam powiedzieć. Ogólnie nie pierwszy raz stwierdzam że esp nie nadaje się na urządzenia zasilane bateryjnie ale to inny temat 

(edytowany)

Ogólnie, dla ciebie to nie problem podłączyć 5Ah czy więcej. Ja patrzę na to z innej strony. Pomyśl ile by wytrzymały takie czujniki dla cukrzyków zasilane z CR2032? Te 10...15uA to jest kosmos, a co dopiero jak to ustrojstwo ma się uruchomić 150mA przez 100ms to jest żart. Coś nam temat schodzi na boczny tor. 

A z resztą, kolega chce zbudować jakieś bliżej nieokreślone urządzenie i będzie je co tydzień ładował, majac 20 takich? Ja bym tego nie kupił 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Tutaj pojawia się podstawowe pytanie, co dokładnie kolega chce zbudować. Nauczyłem się, że nie należy osobom lepiej zaznajomionym w temacie zadawać pytani „czy tak jest dobrze”, tylko „jak to zrobić”.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...