Skocz do zawartości

Sterowanie nema 17 analogiem

Pomocna odpowiedź

@marek2025 Co rozumiesz przez określenie "sterować analogiem" ? Jeśli pytasz, czy można zbudować układ, który steruje silnikiem krokowym na podstawie wskazania np potencjometru, to oczywiście się da: Potencjometr ==> procesor ==> sterownik ==> silnik krokowy.
Napisz o co pytasz. Teraz jest to pytanie w stylu: "Czy da się latać?" Oczywiście, ale jest różnica czy chcesz zrobić licencję pilota, czy kupić bilet na samolot do Paryża.
Napisz co chcesz osiągnąć, co już masz/wiesz i jakiej dokładnie pomocy oczekujesz.
No i oczywiście co to za "analog" i o jaki silnik krokowy Ci chodzi.

• Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, bjrk napisał:

@marek2025 Co rozumiesz przez określenie "sterować analogiem" ? Jeśli pytasz, czy można zbudować układ, który steruje silnikiem krokowym na podstawie wskazania np potencjometru, to oczywiście się da: Potencjometr ==> procesor ==> sterownik ==> silnik krokowy.
Napisz o co pytasz. Teraz jest to pytanie w stylu: "Czy da się latać?" Oczywiście, ale jest różnica czy chcesz zrobić licencję pilota, czy kupić bilet na samolot do Paryża.
Napisz co chcesz osiągnąć, co już masz/wiesz i jakiej dokładnie pomocy oczekujesz.
No i oczywiście co to za "analog" i o jaki silnik krokowy Ci chodzi.

Super ze da się latać! 

Chcemy zrobić regulator ostrości w teleskopie na nema17 z 1/16 kroku. Mam sterownik i motor programator ZK-SMC01 i dzojstik, analog jeśli trzeba będzie to mogę wymienić na ten do arduino, gałka lewą do góry to przybliża aparat w dół oddala aparat jak na zdjęciach, 

Cieszę się że da się to zrobić tylko ja jestem zielony i się uczę dopiero, czy to na foto będzie odpowiednie? 

Motor programator umieszcze w dzojstiku 

Na teleskopie jest jeszcze regurator V i A na silnik by ustawic odpowiedni prąd

20250908_073655.jpg

20250908_110830.jpg

20250907_094658.jpg

20250906_143314.jpg

Screenshot_20250905_222932_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20250905_230117_Samsung Internet.jpg

Edytowano przez marek2025

@marek2025Teraz wiadomo o co Ci chodzi. Ja za cienki jestem, aby służyć Ci jakąś sensowną pomocą, ale szansa, że ktoś Ci pomoże znacznie wzrosła.
Tak z czystej ciekawości. Chcecie zrobić pełne sterowanie, czy tylko regulację ostrości? Czy może macie gotowy montaż z silnikami? Co docelowo chcecie uzyskać? Chyba widzę tam kamerę. Co dalej? Śledzenie położenia? Automatyczna regulacja ostrości? Zdjęcia poklatkowe?
Opisz proszę całość projektu. Wygląda naprawdę ciekawie.
A tak przy okazji, przeczytaj (jeśli tego nie zrobiłeś) kursy Forbota. Tam znajdziesz, między innymi, opis sterowania silnikiem krokowym. Będzie Ci się łatwiej rozmawiało. No i na bardziej szczegółowe i "fachowo sformułowane" pytanie łatwiej uzyskać odpowiedź.
           Pozdrawiam i powodzenia.

14 minut temu, bjrk napisał:

@marek2025Teraz wiadomo o co Ci chodzi. Ja za cienki jestem, aby służyć Ci jakąś sensowną pomocą, ale szansa, że ktoś Ci pomoże znacznie wzrosła.
Tak z czystej ciekawości. Chcecie zrobić pełne sterowanie, czy tylko regulację ostrości? Czy może macie gotowy montaż z silnikami? Co docelowo chcecie uzyskać? Chyba widzę tam kamerę. Co dalej? Śledzenie położenia? Automatyczna regulacja ostrości? Zdjęcia poklatkowe?
Opisz proszę całość projektu. Wygląda naprawdę ciekawie.
A tak przy okazji, przeczytaj (jeśli tego nie zrobiłeś) kursy Forbota. Tam znajdziesz, między innymi, opis sterowania silnikiem krokowym. Będzie Ci się łatwiej rozmawiało. No i na bardziej szczegółowe i "fachowo sformułowane" pytanie łatwiej uzyskać odpowiedź.
           Pozdrawiam i powodzenia.

Czyli to forum gdzie nie ma specjalistów tylko do sklepu dla początkujących gdzie na 99% nie znajdę pomocy? 

@marek2025

36 minut temu, marek2025 napisał:

Czyli to forum gdzie nie ma specjalistów tylko do sklepu dla początkujących gdzie na 99% nie znajdę pomocy? 

Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Dosłownie "nie rozumiem" co chciałeś przekazać.
Na pewno, nie jest to forum, gdzie specjaliści rozwiązują Twoje problemy. No chyba, że chcesz zlecić odpłatne wykonanie urządzenia - jest do tego właściwy dział, może znajdzie się chętny.
Jest to forum dla ludzi zainteresowanych szeroko rozumianą elektroniką, robotyką, programowaniem mikrokontrolerów itd, którzy wymieniają się doświadczeniami i wzajemnie sobie pomagają.  Niektórzy są wysokiej klasy specjalistami i jeśli temat ich zainteresuje, to Ci odpowiedzą. Ale najpierw musisz wykazać, że traktujesz sprawę  poważnie, że włożyłeś sam sporo wysiłku by rozwiązać problem.
Na przykład, ze zapoznałeś się z tym, co napisano już na forum na temat sterowania silnikami krokowymi. Dlatego doradziłem Ci kursy. Dlatego też poradziłem opisanie całego projektu.

W tej chwili napisałeś "Kicha". Nie rozumiem dlaczego. Chcesz mieć wynik to weź się do roboty. "Nie ma darmowych obiadów". Zawsze ktoś płaci. Nawet czat gpt jest nieodpłatnie, bo potrzebują testerów.

• Lubię! 1
2 minuty temu, bjrk napisał:

@marek2025

Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Dosłownie "nie rozumiem" co chciałeś przekazać.
Na pewno, nie jest to forum, gdzie specjaliści rozwiązują Twoje problemy. No chyba, że chcesz zlecić odpłatne wykonanie urządzenia - jest do tego właściwy dział, może znajdzie się chętny.
Jest to forum dla ludzi zainteresowanych szeroko rozumianą elektroniką, robotyką, programowaniem mikrokontrolerów itd, którzy wymieniają się doświadczeniami i wzajemnie sobie pomagają.  Niektórzy są wysokiej klasy specjalistami i jeśli temat ich zainteresuje, to Ci odpowiedzą. Ale najpierw musisz wykazać, że traktujesz sprawę  poważnie, że włożyłeś sam sporo wysiłku by rozwiązać problem.
Na przykład, ze zapoznałeś się z tym, co napisano już na forum na temat sterowania silnikami krokowymi. Dlatego doradziłem Ci kursy. Dlatego też poradziłem opisanie całego projektu.

W tej chwili napisałeś "Kicha". Nie rozumiem dlaczego. Chcesz mieć wynik to weź się do roboty. "Nie ma darmowych obiadów". Zawsze ktoś płaci. Nawet czat gpt jest nieodpłatnie, bo potrzebują testerów.

Ok

• Nie zgadzam się! 1
2 godziny temu, bjrk napisał:

Kiedy wysyłałem post, była tylko "Kicha". Z zamek jest świetny. 

Jak rozwiąże problem sterowania silnikiem krokowym nema17 przez analog to postaram się dać tu rozwiązanie ale muszę szukać wśród ludzi z doświadczeniem 

@marek2025 świetnie że chcesz sobie poradzić sam i nauczyć nas jak to się robi...

Może coś zrozumiesz:

Jakieś 75% z użytkowników tego forum potrafi napisać kod sterujący krokowcem razem ze schematem połączeń i sposobem ustawiania prądu silnika, przy czym jakieś 50% z tego zrobi to w czasie liczonym w minutach łącznie z wypiciem kawy.

Nie wiem ilu z nas zna się na teleskopach, ale podejrzewam że niewielu, a wśród nich nie ma tych co znają się na silnikach.

Ergo: szukasz nie w tym miejscu, albo po prostu nie potrafisz sprecyzować wymagań. Posługujesz się odniesieniami do jakichś egzotycznych (dla nas) sprzętów i wymagasz żeby zaraz teraz natychmiast znalazł się ktoś kto się zna na programowaniu, elektronice i Twoich teleskopach... a nawet najprostszych informacji potrzebnych do napisania programu nie podałeś.

Przemyśl to.

• Lubię! 1

@marek2025 sam program sterujący to prościzna...gorsza sprawa z zamontowaniem silników i odpowiednim dobraniem przeniesień napędów tych silników...pasuje to zrobić dobrze i to już twoja działka (montaż, zrozumienie zasady działania "fokusa" i dobranie przełożeń) teleskop widzę fajny sprzęt i pewnie nie tani więc trzeba to zrobić z głową żeby nie zepsuć 

21 minut temu, farmaceuta napisał:

@marek2025 sam program sterujący to prościzna...gorsza sprawa z zamontowaniem silników i odpowiednim dobraniem przeniesień napędów tych silników...pasuje to zrobić dobrze i to już twoja działka (montaż, zrozumienie zasady działania "fokusa" i dobranie przełożeń) teleskop widzę fajny sprzęt i pewnie nie tani więc trzeba to zrobić z głową żeby nie zepsuć 

Właśnie z technicznej strony to wiem jak to zrobić, napisanie programu to dla mnie wyzwanie. Sam montarz to sama przyjemność 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...