Skocz do zawartości

Sterowanie oświetleniem ostrzegawczym w wozie strażackim

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć!! Konstruuje oświetlenie trójkąta ostrzegawczego, który będzie zamontowany na dachu wozu strażackiego. Efekt ma być z grubsza podobny do tego:
https://i.iplsc.com/000702JJ7MIQ4FRN-C322-F4.webp

Schemat blokowy układu:
image.thumb.png.f77f4d3dbab1a2ba6ea000a4d23ce619.png
Schemat:

image.thumb.png.d652159699807fcd8b0ee6c09299b78a.png
Opis działania:

Układ ma działać w oparciu o tylko jeden przycisk, który uruchamia i wyłącza wszystko. W samochodzie mam 24V, którym zasilane są światła oraz przetwornica 5V, która jest niezbędna do działania mikrokontrolera AVR Attiny. Mikrokontroler odpowiada za sterowanie MOSFETAMI, które według działania programu odpowiednio załączają i gaszą dane światło.

Bardzo proszę doświadczonych elektroników o weryfikację schematu, dobre rady, krytykę. Z góry dziękuję!!

(edytowany)
5 godzin temu, CTKL_PL napisał:

image.thumb.png.f77f4d3dbab1a2ba6ea000a4d23ce619.png

Przetwornica, nie inwerter... inwerter zamienia prąd stały na przemienny 🙂 

5 godzin temu, CTKL_PL napisał:

image.thumb.png.d652159699807fcd8b0ee6c09299b78a.png

Na moje oko o 3 w nocy wygląda git (ale bez gwarancji) poza C2 i C4, które są bezużyteczne 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
(edytowany)

Nie zadziała, układ z mosfetami jest wtórnikiem źródłowym

image.thumb.png.a6996d640b3e02d21c1d9efce4f87c8c.png

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
30 minut temu, CTKL_PL napisał:

Zatem co zrobić aby układ zadziałał ?

Zamienić typ tranzystorów, lub wg mnie lepsza opcja - dostosować układ sterowania bramki, najlepiej z optoizolacją - ale nie jest to wymagane. Ja w tej chwili nie mam możliwości podać więcej szczegółów. Jeśli nikt nie odpowie to w późniejszym czasie się postaram.   

@CTKL_PL

W tranzystorach N-MOSFET: 
Obciążenie (LEDy) podłącz pomiędzy +24V, a drenem, źródło do masy.

W tranzystorach P-MOSFET: 
Obciążenie podłącz pomiędzy drenem, a masą, źródło podłącz do +24V.

Pamiętaj o rezystorach ograniczających prąd dla LED.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
14 godzin temu, CTKL_PL napisał:

Zatem co zrobić aby układ zadziałał ?

Jak często będziesz przełączał klucze, czy planujesz PWM na wyjściu? Dodaj filmik jak to ma ewentualnie działać, ale jako film yt nie tak jak w pierwszym poście.

Dwa mosfety będą załączone niemalże cały czas. Jeden mosfet będzie miał podawany sygnał PWM na swoje wejście, i chciałbym osiągnąć efekt migania lodem jak na tym filmie:

(edytowany)

Ja stosuję podobne rozwiązania jak tutaj https://www.bristolwatch.com/ele3/1g.htm jeśli PWM nie będzie miał jakichś super wysokich częstotliwości to te transoptory fotowoltaiczne spełniają swoją role. I masz za jednym podejściem izolację 24V od MCU oraz odpowiednie napięcia sterowania bramki. 

Oczywiście dla Ciebie jest wersja z pojedyńczym MOSfet

Aha i jeszcze jedno, na co zwrócił uwagę @H1M4W4R1 C2 C4 masz po prostu zwarte GND - GND oraz reset attiny podciągamy do +5V nie do masy!

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1
21 godzin temu, CTKL_PL napisał:

Dwa mosfety będą załączone niemalże cały czas. Jeden mosfet będzie miał podawany sygnał PWM na swoje wejście, i chciałbym osiągnąć efekt migania lodem jak na tym filmie:

Ja do tak prostego działanie nie angażowałbym mikrokontrolera. Dwa wyjścia podłączyłbym bezpośrednio (gdzieś za włącznikiem), a do sterowania mosfetem (tego z PWM) wykorzystałbym popularny timer 555. Byłoby nieco prościej i taniej. Taka tylko moja sugestia. Zrobisz jak zechcesz.

• 3 tygodnie później...

Zmieniłem lekko formułę projektu i myślę, że jest to wykonane racjonalniej. Co o tym sądzicie ? (pomijając póki co izolację galwaniczną, którą będę rozważał w dalszym kroku)
 image.thumb.png.4651cb0fa7de5a66c0867452f7e16eda.png

Wg schematu: 12V zasila tylko NE555 więc nie bardzo opłaca się budować przetwornicę do 3A. Zastąpiłbym ją układem z rodziny 78xx (np. 78L12). Domyślam się, że R4 ma wartość w kΩ, a nie w Ω.
Zwróć uwagę na połączenie D i S w tranzystorze Q1. Poza tym nie bardzo widzę jego sensu w tej sekcji.

• Pomogłeś! 1
17 godzin temu, fribble3 napisał:

Wg schematu: 12V zasila tylko NE555 więc nie bardzo opłaca się budować przetwornicę do 3A. Zastąpiłbym ją układem z rodziny 78xx (np. 78L12). Domyślam się, że R4 ma wartość w kΩ, a nie w Ω.
Zwróć uwagę na połączenie D i S w tranzystorze Q1. Poza tym nie bardzo widzę jego sensu w tej sekcji.

Dzięki za uwagę dotyczącą przetwornicy! Rezystor R4 oczywiście w kOhm (wkradł się drobny błąd). Tranzystor Q1 ma odpowiadać za zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.

14 minut temu, CTKL_PL napisał:

Tranzystor Q1 ma odpowiadać za zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.

Tyle, że dopuszczalne napięcie bramka-źródło akurat tego tranzystora to +-20V, a tu mamy 24V. Zamienione są też miejscami dren ze źródłem (źródło powinno być od strony wejścia).

(edytowany)
Dnia 4.10.2025 o 16:12, CTKL_PL napisał:

Tranzystor Q1 ma odpowiadać za zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.

Teraz rozumiem Twoją zamianę miejscami D i S próbujesz wykorzystać wewnętrzną diodę w Q1.
Według mnie to trochę przekombinowane (pomijając jeszcze fakt Vgs do rozwiązania).   
Dobrym rozwiązaniem wydaj się wykorzystanie (tylko 2 elementów) diody i przekaźnika:

dip.thumb.png.b3c27b95810a4d13c65b92d7e569afd7.png

Chociaż wyniki poniższej symulacji pokazują, że taka konfiguracja powinna działać:

dip2.thumb.png.e4b9332a2f998d6113c573d8bf04f76b.png

Zamiast R7 i R8 można zastosować diodę zenera. Zastosowane mosfety nie muszą być takie jak na obrazku. 

Edytowano przez fribble3

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...