Skocz do zawartości

24V i dłuugie przewody

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć, mam zasilacz 24V 4A. Do niego podpięte ok 50mb przewodu 2x0.75. Na końcu przewodu lampa led pobierająca przy 24V zasilania ok 1.5A. Wiem, że to niezgodne ze sztuką ale taki stan zastany, za bardzo nie ma jak zmienić przewodów. Oczywiście po włączeniu lampy napięcie przy odbiorniku ląduje w okolicach 20V. Samo to jie stanowiło by aż takiego problemu, ale na tej samej linii są też podpięte taśmy led(łącznie ok 10W mocy), a te już przy 20V ledwo świecą.

Pytanie jak najprościej podwyższyć napięcie w miejscu „poboru”. Czy nadają się jakieś przetwornice podwyższające, czy innym sposobem?

Posłanie tym samym przewodem 230V i przełożenie zasilacza bliżej odbiorików jest bardzo trudne w tym miejscu i akurat tym przewodem wolałbym 230 nie posyłać.

Ktoś coś doradzi?

Edytowano przez SOYER
(edytowany)

Dodanie przetwornicy przy odbiorniku na końcu pogorszy sytuację dla ledow ponieważ wzrośnie prąd czyli nadal duże spadki napięć plus grzanie przewodów. Jeśli to możliwe podnieś napięcie od strony zasilania >=36VDC i dodaj przy odbiornikach step down, innej opcji nie widzę. Problemem może być walka z zakłóceniami na takiej linii bo przetwornice zwłaszcza te Ali ekspres to dobre nadajniki są.

Edytowano przez _LM_
8 godzin temu, _LM_ napisał:

Dodanie przetwornicy przy odbiorniku na końcu pogorszy sytuację dla ledow ponieważ wzrośnie prąd czyli nadal duże spadki napięć plus grzanie przewodów. Jeśli to możliwe podnieś napięcie od strony zasilania >=36VDC i dodaj przy odbiornikach step down, innej opcji nie widzę. Problemem może być walka z zakłóceniami na takiej linii bo przetwornice zwłaszcza te Ali ekspres to dobre nadajniki są.

Dziękuję za odpowiedź.

Gdybym dla lamy dał mocniejszą(A) przetwornicę, a dla taśm słabszą. Taśmy pobierają zaledwie ok 0.4A.

?

Ta lampa akurat największą moc ma przy 12V. W sumie nawet dla niej ta przetwornica by nie była potrzebna, bo śmiało może pracować przy 20V. Dałbym tylko podwyższające dla trzech obiegów z paskami led, każdy obieg przy 24V pobiera od 0.2A.

A, ja zrozumiałem że lampa również pracuje przy 24V. Można próbować z osobnymi step up na paski ale nie wiem co się stanie kiedy ktoś odłączy lampę na końcu linii i napięcie zostanie podbite na 24V? Czy przetwornice "paskowe" mogą pracować w takich warunkach kiedy Uin = Uout?

(edytowany)

Przelicz sobie na ile wzrośnie prąd w przewodzie przy podnoszeniu napięcia na pasku. Każdy wzrost to większy spadek napięcia i większe straty. Może i twoje rozwiązanie zadziała, ja nie wiem z wyliczeń niby tak a praktyka..? Każde złącze gdzie płynie zwiększony prąd będzie się nagrzewało, jeśli to jest tam solidnie połączone pół biedy, w innym przypadku, za pół roku pójdziesz poprawiać wygrzane połączenia. 

Edytowano przez _LM_
59 minut temu, SOYER napisał:

Na paski w ostateczności mogę ustawić 25V

jeśli chodzi o wyjście przetwornic to daj tam te znamionowe 24, tu się rozchodzi o to co wchodzi na przetwornice, podstawy, prawo kirchhoffa i inne takie bzdury

23 minuty temu, _LM_ napisał:

jeśli chodzi o wyjście przetwornic to daj tam te znamionowe 24, tu się rozchodzi o to co wchodzi na przetwornice, podstawy, prawo kirchhoffa i inne takie bzdury

Po włączeniu zasilania 24V dla lampy led i pasków, napięcie momentalnie ląduje w okolicach 20V i jest stabilne podczas pracy. Przed samymi paskami led dam step up z 20V na 24V.

?

Pod warunkiem że mi tu pokażesz na ile zwiększy się prąd w linii głównej zasilania i o ile spadnie napięcie na lampę na końcu. To niema magii ani myślenia życzeniowego

Moc zainstalowanych pasków led(przy 24V) to łącznie jakieś max 25W. To daje prąd ok 1A, przy spadku do 20V teoretycznie prąd rośnie do 1.25 A. Więc w.g. fizyki po wzroście napięcia za przetwornicą, prąd pobierany powinien się zmniejszyć.

Zasilanie na lampę może spaść, to nie jest kluczowe, kluczowe jest 24V na paskach.

(edytowany)

Zasilacz 24V zazwyczaj mają potencjometr regulacji napięcia wyjściowego, który pozwala je regulować w niewielkim zakresie (+/- 1,5V). Możesz nim podbić napięcie wyjściowe, i w ten sposób skompensować spadek napięcia na linii. Ale to takie najprostsze rozwiązanie, bez przerabiania.

Lepiej byłoby dać transformator 230/36V odpowiedniej mocy, i dopiero na końcu już, jak najbliżej odbiorników prostownik i przetwornicę na 48/24V.

Edytowano przez BlackJack

Dziękuję wszystkim za uwagi. Z racji tego, że wolałbym za dużo przy tym nie grzebać, zamówiłem te małe step up-y i jutro powinny być. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym, gdybym taką przetwornicę zastosował na lini zasilania przed samym paskiem led, ale takim któremu ustawiam jasność używając PWM. Jak to by się wtedy zachowywało?

(edytowany)

Cześć, przetwornice step-up założone.

Wszystko śmiga jak powinno. Lampa led po spadkach na przewodach dostaje 20V, paski led za przetwornicami 24V.

👍

Edytowano przez SOYER

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...