Skocz do zawartości

Nauka reballingu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, potrzebuję przelutować pewien mały układ BGA.

Nigdy wcześniej tego nie robiłem, a chciałbym chociaż spróbować.

Możecie polecić jakiś fajny film, artykuł o podstawach. Nawet to jakie narzędzia, jaka technika, jak i gdzie dobrać i kupić potrzebne materiały.

(edytowany)

Ja wszystko budżetowo, więc jakiś topnik co jest pod ręką i bym podgrzał zapalniczką samochodową 😄 Jednym z wielu to Louis Rossmann (YT), od którego można się czegoś nauczyć, ale też życiowo. Więc to nie jest zbyt pomocny post, ale kiedyś tego spróbuje, może nawet zadziała.

PS. Można np. zaopatrzyć się z kulki cynowe i ręcznie je nałożyć, żeby odbudować spoiwo pod układem.

Edytowano przez matsobdev
  • Pomogłeś! 1
2 godziny temu, matsobdev napisał:

Ja wszystko budżetowo, więc jakiś topnik co jest pod ręką i bym podgrzał zapalniczką samochodową 😄 Jednym z wielu to Louis Rossmann (YT), od którego można się czegoś nauczyć, ale też życiowo. Więc to nie jest zbyt pomocny post, ale kiedyś tego spróbuje, może nawet zadziała.

PS. Można np. zaopatrzyć się z kulki cynowe i ręcznie je nałożyć, żeby odbudować spoiwo pod układem.

Polecam tego kolegę...

Oraz jak będziesz kupował stolik i sitka (na start spoko są uniwersalne tylko trzeba je kaptonem zaklejać) to polecam taki "chiński" z regulacją 😉 

https://aliexpress.com/item/32847165892.html?gatewayAdapt=glo2pol

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

Hotair z kolbą na dysze zaciskane. A jakiej marki (nalepki), to jak sobie wujenka już życzy.

kolba.jpg

dysze.jpg

Coś takiego mam (opcja budżetowa z wentylatorem), oblecisz tym wszystko łącznie ze spawaniem tworzyw, tylko wypada lekko skalibrować termoparą.

hotair.jpg

Edytowano przez orb777
(edytowany)

Nie jest to zabawka, oparzyć paluchy potrafi! A poważniej, u mnie zwie się to "wep858d" i daje radę przy rozlutowywaniu, lutowaniu i tworzywach. Jak cię stać - kup z kompresorem. Bardziej chodziło mi o typ końcówek, które można łatwo zmienić na gorąco. Przy mniejszych średnicach można rozszczelnić końcówkę, żeby nadmiar powietrza nie kisił się w kolbie. Z dyszami nakręcanymi tego nie zrobisz.

Na botlandach mają ją nawet w fajnych kolorkach: https://botland.com.pl/stacje-lutownicze-na-gorace-powietrze/2768-stacja-lutownicza-hotair-wep-858d-z-wentylatorem-w-kolbie-650w-5907558240184.html

Edytowano przez orb777
3 godziny temu, SOYER napisał:

nie wiem czy wart tych 400zł, może lepiej taki zestaw początkującego:

Zestaw spoko, dobry topnik (o ile trzymają się składu) 😉 700W na start wystarczy, ale jak robisz tego dużo to zaczyna brakować mocy... szczególnie do wylutu. Zależy co rozumiesz przez "mały układ BGA", ale powinien dać radę... tylko uzbrój się w cierpliwość.

• Pomogłeś! 1
33 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Zestaw spoko, dobry topnik (o ile trzymają się składu) 😉 700W na start wystarczy, ale jak robisz tego dużo to zaczyna brakować mocy... szczególnie do wylutu. Zależy co rozumiesz przez "mały układ BGA", ale powinien dać radę... tylko uzbrój się w cierpliwość.

Mały znaczy, że chcę się nauczyć, czyli wziąć jakieś stare urządzenie, wylutować i wlutować. Rozumiem, że jedyną opcją sprawdzenia czy wszystko jest ok jest to, że urządzenie musi działać przed i po operacji.(?)

Jaki skład topnika jest „dobry”?

Co znaczy „jeżeli robisz tego dużo”? W sensie, że długo trwa nagrzewanie i szkoda czasu na słabe hot air? Jeśli tak, to dla mnie to nie wada, będę robił mało;).

Co do uchwytu:

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 178,76zł | 90mm stacja BGA Reballing ze stopu Aluminium BGA zestaw do reballingu zamek magnetyzm 10 szt. 90mm uniwersalne wzornik Bga do sadzenia przyrządy
https://a.aliexpress.com/_EzkbR3W

będzie ok?

1 godzinę temu, SOYER napisał:

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 178,76zł | 90mm stacja BGA Reballing ze stopu Aluminium BGA zestaw do reballingu zamek magnetyzm 10 szt. 90mm uniwersalne wzornik Bga do sadzenia przyrządy
https://a.aliexpress.com/_EzkbR3W

będzie ok?

Powinna być git, tylko sprawdź czy wszystko jest na obrazku jak będziesz zamawiać, bo widzę tam kilka wersji 😉 

Co znaczy „jeżeli robisz tego dużo”? W sensie, że długo trwa nagrzewanie i szkoda czasu na słabe hot air? Jeśli tak, to dla mnie to nie wada, będę robił mało;).

Bardziej chodzi o to, że płytki PCB całkiem dobrze odprowadzają ciepło. Da się zrobić i słabym hotem, ale zajmuje to cholernie długo 😄 Na start dobre rozwiązanie, ale na dłuższą metę (szczególnie jak używasz hota do innych rzeczy) lepiej mieć coś z 1.2~1.5kW mocy.

Jaki skład topnika jest „dobry”?

NC-218 lub NC-559 😉 Osobiście wolę ten drugi, ale to kwestia preferencji.

Mały znaczy, że chcę się nauczyć, czyli wziąć jakieś stare urządzenie, wylutować i wlutować. Rozumiem, że jedyną opcją sprawdzenia czy wszystko jest ok jest to, że urządzenie musi działać przed i po operacji.(?)

Jak zaczniesz od pamięci EMMC to możesz sprawdzić testem diody. Gdzieś na kanale VoltLog'a o tym było 😉 

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...