Skocz do zawartości

Rozwiązanie zasilania płytki NUCLEO-L476RG nie przez komputer

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Zacząłem dopiero co kurs STM32L4 na tej stronie oczywiście i zastanawia mnie, jak mogę zasilić moją płytkę z zestawu NUCLEO-L476RG wraz z gotowym układem jeśli nie chce specjalnie uruchamiać komputera być zasilić go przez miniUSB. Czytałem że na wejściu powinno być max 5V, lecz nie jestem pewien tej informacji, dlatego narazie mam pomysł by dokupić samą kostkę 5 V (ładowarkę) z USB A i tylko podłączyć przewód USB A - miniUSB i do płytki. Prosiłbym o pomoc w dobraniu tej ładowarki by nie uszkodzić płytki (ile amperów?) i wszystko było w porządku, jeśli mój pomysł jest sensowny, oraz może zaproponować prosty i w miarę tani sposób na zasilanie nucleo z bezprzewodowego źródła. Poprzednio programowałem w Arduino i była opcja zasilania układu gotowego z baterii 9V przez vin (dzięki gotowemu elementowi z kursu również forbot) i myślę o czymś podobnym. z góry dziękuję.

1 godzinę temu, igorw6 napisał:

Poprzednio programowałem w Arduino i była opcja zasilania układu gotowego z baterii 9V przez vin (dzięki gotowemu elementowi z kursu również forbot) i myślę o czymś podobnym. z góry dziękuję.

Powerbank z wyjściem USB

Czytałem że na wejściu powinno być max 5V, lecz nie jestem pewien tej informacji, dlatego narazie mam pomysł by dokupić samą kostkę 5 V (ładowarkę) z USB A

Standard USB wymaga by na VBUS było max. 5V 😉 (oraz by urządzenia były kompatybilne z takim napięciem)

Prosiłbym o pomoc w dobraniu tej ładowarki by nie uszkodzić płytki (ile amperów?)

W przypadku prostych projektów ciężko o zły wybór - cokolwiek z 2~3A powinno spokojnie wystarczyć do większości projektów i to z grubym zapasem, bo i tak ogranicza Cię rezystancja układu (polecam kurs elektroniki na Forum, on dokładniej to tłumaczy).

4 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Powerbank z wyjściem USB

A coś innego? Np na zwykłe baterie? A jeśli powerbank to oczywiście 5v jak sądzę tak?

6 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Standard USB wymaga by na VBUS było max. 5V

Standard USB w nucleo jak rozumiem? 

8 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

W przypadku prostych projektów ciężko o zły wybór - cokolwiek z 2~3A powinno spokojnie wystarczyć do większości projektów i to z grubym zapasem, bo i tak ogranicza Cię rezystancja układu (polecam kurs elektroniki na Forum, on dokładniej to tłumaczy).

Tak właśnie myślałem że okolice 2A, okej 

(edytowany)

Tutaj na stronie 22 piszą, że JP5 ma mieć zwarte piny 2 i 3, a JP1 ma mieć piny niepołączone. Wtedy przez pin VIN - 6 pin złącza CN6 lub 24 pin złącza CN7 (na wysokości pinu VIN złącza CN6, ten po wewnętrznej) można podać 7 do 12 V. W tabelce 7 są dopuszczalne obciążenia. JP5 jest podchwytliwe bo numeracja zaczyna się od prawej strony, czyli wg tabeli 8 zworka ma być bliżej napisu E5V (z lewej strony zatem). Wtedy można dać na VIN baterię 9 V jak wspomniałeś przy Arduino. Albo stabilizowane 5 V nominalnie (4,75 do 5,25 V) na pin E5V (jest nawet opisany na PCB).

Edytowano przez matsobdev
(edytowany)
Dnia 25.10.2025 o 18:42, matsobdev napisał:

Tutaj na stronie 22 piszą, że JP5 ma mieć zwarte piny 2 i 3, a JP1 ma mieć piny niepołączone. Wtedy przez pin VIN - 6 pin złącza CN6 lub 24 pin złącza CN7 (na wysokości pinu VIN złącza CN6, ten po wewnętrznej) można podać 7 do 12 V. W tabelce 7 są dopuszczalne obciążenia. JP5 jest podchwytliwe bo numeracja zaczyna się od prawej strony, czyli wg tabeli 8 zworka ma być bliżej napisu E5V (z lewej strony zatem). Wtedy można dać na VIN baterię 9 V jak wspomniałeś przy Arduino. Albo stabilizowane 5 V nominalnie (4,75 do 5,25 V) na pin E5V (jest nawet opisany na PCB).

Dobra, ale jak chcę podłączyć np. powerbank lub zasilacz 5V przez port USB by zasilić płytkę, to wtedy nie muszę zmieniać nic w konfiguracji fizycznej płytki, z tego co rozumiem tak?

Edytowano przez igorw6
(edytowany)

Tak długo jak nie zapoznasz się z instrukcja obsługi płytki STM32 Nucleo to nie zrozumiesz o co w tym chodzi. Tam jest wszystko opisane i nawet narysowane.
Np. to co Cię interesuje: w przypadku zasilania płytki przez USB (U5V) należy podłączyć zworkę między pinem 1 a pinem 2 złącza JP5.

A jak będziesz chciał zasilać przez Vin to zmienisz zworki tak jak @matsobdev opisał.

Edytowano przez fribble3

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...