Skocz do zawartości

Pojazd Hot Rod z zestawu Lego Mindstorms Robot Inventor jadący wzdłuż linii

Pomocna odpowiedź

35 minut temu, ethanak napisał:

Tak z ciekawości: poradzi sobie przy torze typu ósemka?

Tak. Poradził sobie w miejscu przecięcia linii. Mam za mały brystol i za mały kąt skrętu, żeby zrobić tor z ósemką.

• Nie zgadzam się! 1
  • 5 tygodnie później...
(edytowany)

@Santiago To zależy od kąta przecięcia linii. Przy 90 stopniach sobie radzi, przy 30 już nie.

Napiszę czego użyłem do tej pory:

Hardware:

- Lego Mindstorms Robot Inventor (51515) - zestaw klocków z czujnikami, silnikami i inteligentną kostką (tzw. Hubem) - już wycofano ze sprzedaży

Tutaj jest gotowa instrukcja budowy pojazdu. Pojazd ma podpięte 2 silniki. Jeden napędza tylne koła, drugi skręca przednimi kołami. Opcjonalnie można zamontować czujnik koloru z przodu do oświetlania linii.

- Płytka LMS-ESP32 - sprzedawana w sklepie Anton Mindstorms płytka z mikrokontrolerem ESP32 - pomost pomiędzy elementami lego, a inną nie-legową elektroniką - ja mam wersję 1.0 - wersję 2.0 można kupić tutaj, jeszcze trzeba wgrać firmware tutaj

- Kamera AI HuskyLens - kamera z gotowymi algorytmami między innymi z rozpoznawaniem linii, działa również z Arduino, niedawno wyszła wersja 2.0 - ja swoją kupiłem tutaj  (jest to wersja 1)

- Powerbank - 5V/1A do zasilania samej kamery - ja użyłem modelu TP-Link TL-PB2600 (2600 mAh)

Software:

- biblioteka Pybricks - do obsługi Huba

- biblioteka PyHuskyLens - do obsługi kamery, ja użyłem tej, obsługuje HuskyLens 1 i 2, zarówno Robot Inventora jak i Spike Prime

Tutaj jest tutorial z którego najwięcej korzystałem.

Pozdrawiam

artpoz

Edytowano przez artpoz
  • Lubię! 2
Dnia 30.10.2025 o 14:44, ethanak napisał:

Tak z ciekawości: poradzi sobie przy torze typu ósemka?

Zrobiłem tor typu ósemka. Linie się przecinają pod kątem 70 stopni. Autko jedzie bez problemu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...