Skocz do zawartości

Taśma Ws2812B 24V esp32

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam 

Chciałbym podłączyć taśmę programowalną WS2812B 24V do ESP32.

Zasilana na 24V z tego względu że mniejszy pobór prądu.

Mama planach zrobić 10 pasków jedno metrowych, każdy osobno sterowany z procka.

Jeden pasek będzie miał 1 metr x10 pasków sterowane osobno, co daje 600 diod.

Z tego co znalazłem to nawet przy zasilaniu 24V sygnał sterujący wystawia 5V.

Czyli rozumiem, że wystarczy dodać od taśmy rezystor 470R i dodatkowo konwerter logiczny z 5V na 3.3V 

Sory za schemat, ale nie mam kompa pod ręką i rysowałem na tel.

Screenshot_20251201-185806_Whiteboard~2.png

Edytowano przez nebraska
  • Nie zgadzam się! 1
(edytowany)

Te diody, które ja mam (matryca kwadratowa i kółko) są akurat na 5V, ale działają sterowane bezpośrednio z ESP32 czy RP2040, czyli logiką 3,3V.

Taśma zasilana na 24V z dużym prawdopodobieństwem również da się sterować 3,3V. W pierwszej kolejności zobaczyłbym czy tak rzeczywiście działa. Podłącz pin mikrokontrolera bezpośrednio na WEJŚCIE taśmy. Jeśli nie zadziała, to spróbuj przez konwerter poziomów logicznych, ale z 3,3 na 5V (nie odwrotnie), ponieważ wyjście z ESP32 ma logikę 3,3V, a wejście taśmy 5V.

Taśma ma wejście i wyjście. Wejście taśmy podłączasz do pinu na ESP32. Tutaj taśma nie wystawia 5V, tylko akceptuje logikę 5V (a możliwe, że również 3,3V), a sygnał wystawia mikrokontroler. Wyjście taśmy możesz podłączyć do wejścia kolejnej taśmy i w ten sposób mieć wszystkie kawałki połączone  szeregowo  jeden za drugim i sterowane z jednego pinu mikrokontrolera, zamiast z dziesięciu. Ważne, żeby nie pomylić się, i nie podłączyć wyjścia taśmy LED do ESP32, bo pomijając sensowność takiego połączenia, to  ESP32 dostałby 5V i choć niektórzy twierdzą, że tak można, to ja bym tego unikał.

Edytowano przez DrBunsen
  • Lubię! 1
  • 3 miesiące później...
(edytowany)

Obie najpopularniejsze biblioteki (FastLED i Adafruit NeoPixel) obsługują zarówno 2815, jak i 2812. Trzeba to tylko na początku zadeklarować, ale zwykle w dla obu przypadków wybieramy WS2812B.

Uzupełnienie:

dla 2815 dobrze jest dodać level shifter na linii danych; będzie działać pewniej.

Edytowano przez jand

Koniecznie połączyć masy. Mnie się to wydawało tak logiczne, że zauważyłem dopiero po 10 minutach dziwnego zachowania taśmy, że jednak tego nie zrobiłem.

😂

• Lubię! 1
Dnia 6.03.2026 o 21:16, SOYER napisał:

Koniecznie połączyć masy. Mnie się to wydawało tak logiczne, że zauważyłem dopiero po 10 minutach dziwnego zachowania taśmy, że jednak tego nie zrobiłem.

😂

To fakt też się na tym złapałem.

A czy znacie jakieś gotowe sterowniki pod te taśmy?

(edytowany)
14 minut temu, _LM_ napisał:

da się to zintegrować z suplą? 

Wszystko się da;). Najlepszym przykładem bramka supli do zigbee. To otworzyło suplę na, dosłownie, tysiące nowych urządzeń, nie tylko tych od majfrendów. Jest to teraz prawdziwy hit wśród użytkowników Supli. Chwała bohaterom którzy tą funkcjonalność wdrożyli i ciągle pracują nad dokładaniem obsługi nowych urządzeń.

W jaki sposób chciałbyś to zintegrować? Odpalać konkretne listy efektów itp?

Można by to podpiąć pod np virtualrelay w supli i włączać moduł, efekty, sceny.

Na pewno do zrobienia, a już szczególnie dla kogoś z Twoimi umiejętnościami. Trzeba by tylko tak to napisać by wzajemnie siebie nie blokowało.

Od biedy można by na innym esp z innymi funkcjami w supli dołożyć te vr do sterowania wled. Wtedy esp z wled mogło by tylko nasłuchiwać przez mqtt poleceń serwera supli.

Taką mam koncepcję;).

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 1
(edytowany)

Chodzi o scalenie urządzeń podstawowych typu sterowniki oświetlenia, rolet i innych badziewii w jedną aplikację - system, póki co rozglądam się, a ponieważ klient nie będzie chciał wielu apek a jedną z której wysteruje wszystkim co sobie tam wymyślił łącznie z dyskoteką w domu na WS - ach. Dobra, dzięki za odp EOT.

Edytowano przez _LM_
16 minut temu, _LM_ napisał:

Chodzi o scalenie urządzeń podstawowych typu sterowniki oświetlenia, rolet i innych badziewii w jedną aplikację - system, póki co rozglądam się, a ponieważ klient nie będzie chciał wielu apek a jedną z której wysteruje wszystkim co sobie tam wymyślił łącznie z dyskoteką w domu na WS - ach. Dobra, dzięki za odp EOT.

Supla nada się idealnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...