Skocz do zawartości

Domowe CNC, które nie przeraża - Makera Z1 obsługuje się równie łatwo jak now...

Pomocna odpowiedź

Napisano

Domowe CNC, które nie przeraża - Makera Z1 obsługuje się równie łatwo jak now...

Na Kickstarterze regularnie pojawiają się projekty, które zbierają środki błyskawicznie, ale rzadko kiedy dotyczy to sprzętu CNC. Tymczasem Makera Z1, frezarka mieszcząca się na biurku, przekroczyła próg finansowania w kilka chwil. Co w niej jest takiego wyjątkowego?

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Sam od kilku dni posiadam wcześniejszy model (Carvera Air). Z1 wymienia kilka złych pomysłów na ograniczanie kosztów na nieco lepsze - w porównaniu do Air ma mniejsze pole robocze, ale za to wszystkie osie są podparte, co znacząco zwiększa sztywność maszyny i jej możliwości mimo mniejszej mocy wrzeciona.

Carvera (każda) to maszyna dedykowana do prototypowania, a nie produkcji, więc jak ktoś liczy na wiór sypiący się na wszystkie strony w tempie kilku litrów na minutę to się mocno przeliczy. Chcesz robić domowe naprawy czy prototypować własne PCB - możesz kupować. Liczysz otworzyć firmę produkcyjną... raczej nie masz co liczyć na zarobek na takiej maszynie.

• Lubię! 2

Nie miałem wielkiej styczności z CNC, urządzenie wygląda ciekawie, więc zaryzykowałem - zamówione na testy 💸

m.png

(edytowany)
3 godziny temu, Treker napisał:

Nie miałem wielkiej styczności z CNC, urządzenie wygląda ciekawie, więc zaryzykowałem - zamówione na testy 💸

Samo CNC nie jest drogim sprzętem 😉 Więcej wydasz na narzędzia i "workholding"... Np. dobre imadło do takiej maszynki to H54 ze szczęką 8-55 lub L26 czyli jakieś 200-300 PLN w promocji... Boli, ale jest znacznie lepsze niż ufanie tym blaszkom (już raz się przekonałem, że dźwignia potrafi zrobić swoje i wyrwać materiał z mocowania).

AFAIK Makera chce wydać zestaw swoich dodatków np. imadło niskoprofilowe, ale kiedy wyjdą to nie wiem... Do starszych modeli użytkownicy się upraszają od momentu wydania, a więc dość długo.

A frezy i narzędzia pomiarowe (jeżeli nie masz) to worek bez dna...

P.S. Ludzie też polecają zrobić upgrade do Z1 Pro (dostajesz śruby kulowe i silniki krokowe w zamkniętej pętli) za 250$ 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Czy podatek VAT i cło jest wliczony do kwoty wsparcia czy trzeba liczyć się z tym że gdy wyślą przesyłkę trzeba będzie jeszcze zapłacić podatki?

@amit tutaj jest to dokładniej rozpisane - zależnie od regionu. Wysyłka do Polski 100$, ale nie powinno być dodatkowych opłat:

Cytat

Makera covers additional tax costs — no extra taxes for you.

PS Kampania zakończona - zebrano 37 194 346 zł. Cały czas można jednak zamawiać 🙂 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...