Skocz do zawartości

Powiadamiacz obecności z detekcją ruchu, nagrywaniem wideo i integracja z chmura

Pomocna odpowiedź

Napisano

Funkcjonalności

System monitoringu strefy wejścia oparty o Raspberry Pi Zero 2 W oraz usługi chmurowe Microsoft Azure. Analiza obrazu z kamery w trybie ciągłym. Detekcja ruchu w oparciu o zmiany w kolejnych klatkach. Automatyczne uruchomienie nagrywania po przekroczeniu progu detekcji. Konfigurowalny czas nagrania przed i po zdarzeniu. Zapis materiału wideo lokalnie a następnie archiwizacja w chmurze w celu bezpiecznego przechowywania. Praca bez stałej ingerencji użytkownika. Modułowa budowa pozwalająca na rozbudowę o kolejne elementy, na przykład przycisk dzwonka, sygnalizację LED, harmonogramy, strefy detekcji, filtrowanie fałszywych alarmów lub integrację z systemami automatyki domowej.

Zdalny dostęp do nagrań po stronie Azure. Uporządkowanie plików według daty i typu zdarzenia. Automatycznego nadawania nazw plikom na podstawie znacznika czasu. Retencja danych i automatyczne czyszczenie starszych nagrań po stronie chmury. Możliwość późniejszego dołożenia analizy obrazu, na przykład wykrywania sylwetek, twarzy, tablic rejestracyjnych lub klasyfikacji obiektów, a następnie generowania powiadomień w zależności od wyniku analizy.

Mechanika

Montaż kamery w osi wejścia, pokrycie najczęściej używanej strefy przed drzwiami. Raspberry Pi w obudowie ochronnej.

Elektronika

Jednostka główna w postaci Raspberry Pi (minimalnie Zero 2 W). Kamera CSI jako źródło obrazu.

Przykładowe elementy:

Oprogramowanie

Do detekcji ruchu i nagrania wykorzystane zostanie oprogramowanie motion. Po detekcji ruchu i nagraniu skrypt wysyła video do Storage Account w Microsoft Azure. Następnie możemy już zrobić automatyczna analizę obrazu, powiadomienia i co tam nam się zapragnie.

Jeden obraz mówi więcej niż 1000 slow, a co dopiero Video:

Repozytorium projektu:

https://github.com/MariuszFerdyn/AzureSmartDoorbellSystem

01.gif02.gif

04.gif

03.gif

• 3 tygodnie później...

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

W jaki sposób skrypt jest uruchamiany po detekcji ruchu? czy wykorzystujesz do tego konfigurację dostępną w pakiecie motion? Jest coś takiego jak on_event_start, on_event_end czy w inny sposób to ograłeś?

10 minut temu, Kiliszek napisał:

W jaki sposób skrypt jest uruchamiany po detekcji ruchu? czy wykorzystujesz do tego konfigurację dostępną w pakiecie motion? Jest coś takiego jak on_event_start, on_event_end czy w inny sposób to ograłeś?

całość załatwia pakiet motion i konfiguracja w taki sposób:

# >>> Make sure the `motion` group has write access - first create directory using mkdir /videos
target_dir /videos

# Detect movment
threshold 600
minimum_motion_frames 3
event_gap 15
pre_capture 5
post_capture 60

Patrz: https://github.com/MariuszFerdyn/AzureSmartDoorbellSystem/blob/main/StepByStep-01.md

Dzięki za wytłumaczenie.
Miałem do czynienia ostatnio z pizero i programem motion stąd moje pytanie. Fajne rozwiązanie, jeśli chodzi o nagrywanie i robienie później czegoś z nagranym materiałem. Miałem inny use case - chciałem użyć kamerki do wykrywania ruchu i podpięcie do tego dalszej logiki (np. włączanie światła). W moim przypadku się nie sprawdziło - są opóźnienia co do wykonywania skryptu lub w ogóle się nie odpala, wychodzi na to, że zwykła czujka ruchu jest bardziej niezawodna :)

23 minuty temu, Kiliszek napisał:

Dzięki za wytłumaczenie.
Miałem do czynienia ostatnio z pizero i programem motion stąd moje pytanie. Fajne rozwiązanie, jeśli chodzi o nagrywanie i robienie później czegoś z nagranym materiałem. Miałem inny use case - chciałem użyć kamerki do wykrywania ruchu i podpięcie do tego dalszej logiki (np. włączanie światła). W moim przypadku się nie sprawdziło - są opóźnienia co do wykonywania skryptu lub w ogóle się nie odpala, wychodzi na to, że zwykła czujka ruchu jest bardziej niezawodna 🙂

Fajny temat podlaczyc czujke ruchu do wlaczania swiatla i oswietlic intruza i jednoczesnie aby Raspbbery zaczynalo nagrywac. Jakby logika motion nie zadzialala.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...