filipo96 Napisano Październik 27, 2010 Udostępnij Napisano Październik 27, 2010 Może, ktoś mi pomoże potrzebuję obliczyć ile trwa jedna pętla programowa. Męczę się już z tym pisałem, gdzie popadnie. Proszę o przykłady. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Październik 27, 2010 Udostępnij Październik 27, 2010 pomorze Niestety, Śląsk Osobiście zrobiłbym to tak, że w każdym przejściu pętli "togglował" pin, i na tym pinie można zmierzyć częstotliwość zewnętrznym miernikiem częstotliwości, jakimś analizatorem stanów logicznych lub oscyloskopem (jeśli masz lpt to taki analizator to w zasadzie tylko kawałek kabelka, z jednej strony w porcie lpt, a z drugiej podpięty do tego pinu, oczywiście masy wspólne. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
riddyk Październik 27, 2010 Udostępnij Październik 27, 2010 Ewentualnie policzyć rozkazy ile ich jest i wymnożyc przez czas jednego. Lub też Avr Studio prezentuje czas ile to by mogło trwać. Jeśli czas jest długi to mozesz użyć wejścia line in, albo mic i sprawdzić na jakimś programie audio ( pin pokazujący początek i koniec pętli tak jak pisał BoBBy ). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wsowa Październik 27, 2010 Udostępnij Październik 27, 2010 Albo przeyczytać z datasheeta do procka ile trwa instrukcja zdeasemblować kod i policzyć ile cykli zegarowych potrzeba na przejście. Z tego co pamiętam, atmega wykonuje jedną instrukcję na cykl zegarowy z wyjątkiem mnożenia i dzielenia które trwają 4 cykle Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Harnas Październik 27, 2010 Udostępnij Październik 27, 2010 Większość trwa 1 cykl ale też jest około po 10 czy 20 instrukcji które mają 2 lub 3 cykle. Najlepiej jest do avr studio wrzucić i zobaczyć ile nam wyliczy. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
filipo96 Październik 27, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 27, 2010 Jak to wrzucić to avr studio(jeszcze nie próbowałem)? Nie Śląsk tylko komórka(pisałem to na komórce). Oscyloskop to mam. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź