Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam panowie...szukam jakiegoś sterownika do silników BLDC...chodzi o coś prostego w obudowie soic-14/16 do którego podłącze zewnętrzne drivery i mosfety...jakoś szukam i nie mogę znaleźć 😓 są chińskie JY01 po około ~5zl i proste połączenie, ale podejrzewam że w podobnej cenie można dopaść coś bardziej niezawodnego i oryginalnego🤔 (chyba) 

(edytowany)
17 minut temu, _LM_ napisał:

Jakiej  mocy?  

Pazerność wskazana więc im więcej tym lepiej 😁 ale zakładam tak ~60A ciągiem i do 100-120A impulsowo...dzięki za link 👍 ale finalnie wiem że napewno skorzystam z gotowego układu sterującego niż mikrokontrolera...już na przykładzie przetwornic się przekonałem 😁 wiem że jest tego dziadostwa pełno ale jakoś znalezdz nie mogę bo wyskakują mi w Googlach zazwyczaj same zintegrowane kostki H z driverami bramek, a nie o to mi chodzi...

Edytowano przez farmaceuta
2 minuty temu, farmaceuta napisał:

dzięki za link

ja ten sterownik kiedyś zbudowałem i działał fakt że na silnik z HDD ale startował bez problemu. Nie wiem ile chcesz pieniędzy na to przeznaczyć... w każdym razie możesz poszukiwać gotowców do sterowania jowejów i hujlajnog elektrycznych

• Lubię! 1

Jak masz wiadro mosfetów to mógłbyś się pokusić o wykorzystanie sterowania z RC a część prądową przenieść na odrębną PCB. Byłoby to wykonalne, ale czy gra warta świeczki? 

• Lubię! 1
8 minut temu, _LM_ napisał:

Jak masz wiadro mosfetów to mógłbyś się pokusić o wykorzystanie sterowania z RC a część prądową przenieść na odrębną PCB. Byłoby to wykonalne, ale czy gra warta świeczki? 

Trzeba by się zastanowić...w sumie?🤔 Hmm...muszę obejrzeć kilka przykładowych ESC, wystarczy ściągnąć mosfety i podłączyć się pod drivery 🤔

6 minut temu, jand napisał:

to najlepiej taki, jaki jest stosowany w dronach - na przykład taki

W sumie jak tak patrzę na te ceny...🤔 To już sam nie wiem 😂 muszę sobie najpierw w głowie poukładać...

@jand chciałem się pochwalić przy okazji że przetwornica 12-230v mi działa 😁

• Lubię! 1
(edytowany)

@farmaceuta, gratuluję uruchomienia przetwornicy. Włożyłeś w to tyle trudu, że zwycięstwo jest w pełni zasłużone 🏅.

Ten podany ESC to przykład pierwszy z brzegu, chodziło mi o rodzaj, a nie o ten konkretny model. Przed zakupem trzeba przejrzeć ofertę.

Edytowano przez jand
52 minuty temu, _LM_ napisał:

@jand ale to potaniało.. 

Mówisz o ESC?? Jeśli tak to ja bym powiedział że jest tak jak było lub troszkę drożej...do tego z obrotu znikło 90% sprzętu...pewnie przez te poje***** przepisy co Unia robi co 2 sekundy...😓

15 minut temu, jand napisał:

@farmaceuta, gratuluję uruchamienia przetwornicy. Włożyłeś w to tyle trudu, że zwycięstwo jestem pełni zasłużone 🏅.

A dziękuję 😁

16 minut temu, jand napisał:

Ten podany ESC to przykład pierwszy z brzegu, chodziło mi o rodzaj, a nie o ten konkretny model. Przed zakupem trzeba przejrzeć ofertę.

Mam dokładnie taki sam model esc (BLheli) chyba 50A...używałem w dużym skrzydle 2m z pakietem 6S...chodziło w porządku 

(edytowany)

Największy esc co mam to na 120A nie pamiętam do ilu es, na pewno latałem nim na 3s i silnik 400W. Jakbyś chciał to przerobić na stacjonarny to musisz najpewniej poprawić chłodzenie tego ustrojstwa

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
36 minut temu, _LM_ napisał:

Jakbyś chciał to przerobić na stacjonarny to musisz najpewniej poprawić chłodzenie tego ustrojstwa

Miałem taki jak @jand podawał 50A na6S i nawet się nie grzał, a na pełnym gazie też trochę brało...miałem też takie mini ESC na 40A i na 4S też ledwo ciepły się robił a w porywach do 200w pracował...ale wiadomo że stacjonarnie dobrze by było dać radiator, a już napewno ściągnąć te gumowe koszulki 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...