Skocz do zawartości

Model fizyczny - wykonanie z jakich elementów wykonać prototyp...

Pomocna odpowiedź

10 godzin temu, Marekk napisał:

Pojazdy szynowe nie maja mechanizmow roznicowych, a mimo to nie slizgaja sie na zakretach.

Ja sugerowałem się tym co przedstawił Autor tematu. Na pierwszym rysunku mamy schemat mechaniczny napędu z dwoma mechanizmami różnicowymi i dwoma kołami zamachowymi. Schemat, który ja narysowałem nie ma mechanizmów różnicowych tylko dwie przekładnie kątowe i koło zamachowe. W takim modelu koło zamachowe jest potrzebne bo co będzie gromadziło energię w stacjonarnym (nieruchomym) modelu ważącym może kilkaset gram? W pojazdach szynowych stosowane są wózki skrętne, które są zamontowane w niezależnej ramie. Wózek ten może obracać się względem korpusu lokomotywy, co umożliwia swobodne pokonywanie łuków (zakrętów) pomimo znacznej długości i masy całego pojazdu

W rzeczywistym pociągu ważącym od kilkuset do kilku tysięcy ton koła zamachowe w napędzie są zbędne. Sama masa pociągu i przewożonego ładunku gromadzi sporo energii, którą można odzyskać przy hamowaniu.

Jak wyglądają prawdziwe wózki napędowe lokomotyw można zobaczyć w tym linku.

Kolo zamachowe jako akumulator energii - temat jak dla mnie - trudny. Wyobrazmy sobie tramwaj ktory ma zahamowac. Motorniczy odlacza silniki (w uproszczeniu jeden) i laczy przez sprzeglo nieruchome kolo zamachowe (do rozpedzenia = odebrania energii). Zakladam ze sprzeglo wytrzyma ale nagle szarpniecie "zdenerwuje" pasazerow. Ruszajac znowu laczy przez sprzeglo szybko wirujace kolo zamachowe i jak w wierszu: Tramwaj ruszyl ile sil - polecieli wszyscy w tyl. Tramwaj stanal, co za cud, polecieli wszyscy w przod". Pytanie: co w pojazdach szynowych zastepuje mechanizm roznicowy?

• Pomogłeś! 1

Piałem już o tym problemie z wirującym kołem zamachowym i ewentualnym zrównywaniu prędkości koła zamachowego i napędu, aby uniknąć szarpnięcia. Przykładem tego jest też opisany wcześniej problem, gdy jedziemy samochodem na luzie z prędkością np. 80 km/h włączymy nagle niski bieg 2/3 z użyciem sprzęgła. Nastąpi szarpnięcie, a nawet może nastąpić uszkodzenie skrzyni biegów samochodu. Podobnie może być w tym modelu i uszkodzeniu mogą ulec miniaturowe przekładnie. Szczególnie gdy będą one wykonane z plastiku. Można by jeszcze kombinować w tym modelu z miniaturowym kołem dwumasowym, ale to niepotrzebnie komplikuje całą konstrukcję, a efekt końcowy może być znikomy.

1 godzinę temu, Marekk napisał:

Pytanie: co w pojazdach szynowych zastepuje mechanizm roznicowy?

Profil koła o stożkowatej powierzchni, który ułatwia pokonywanie łuków torowych. Ogranicza to też zużycie bieżni kół na skutek zminimalizowania poślizgów i naprężeń. Naprężenia te wynikają z różnicy prędkości obrotowych kół na styku z szynami podczas jazdy po łukach.

• Pomogłeś! 1

Tak, gdy jedziemy samochodem na luzie z prędkością np. 80 km/h włączymy nagle niski bieg 2/3 z użyciem sprzęgła. Nastąpi szarpnięcie, a nawet może nastąpić uszkodzenie skrzyni biegów samochodu. Proponuje zastosowac bezstopniowa przeklanie sterowana przez obroty kol jezdnych. Mozliwe ze sie uda. Pogratuluje DOKTORATU.

(edytowany)

Powyższy opis z samochodem miał na celu uzmysłowić Autorowi tematu czy może zakończyć się dołączenie rozpędzonego koła zamachowego do zatrzymanego mechanizmu modelu. Oczywiście w modelu skutki mogą być znikome w porównaniu do tego do może stać się z silnikiem i skrzynią biegów samochodu.

W domowych przydasiach znalazłem silnik z odzysku bez oznaczeń o nieznanych parametrach elektrycznych. Podobny z wyglądu do silnika o oznaczeniu RS550. Próby szybkiego rozpędzenia osi tego silnika palcami pozwoliły uzyskać napięcie około 1,7V i prąd mierzony "na zwarcie" rzędu 0,37A co daje nam moc rzędu około 0,6W. Przeprowadziłem próby używając do napędu silniczka wkrętarki akumulatorowej i uzyskałem słabsze wyniki. Być może potrzebne są większe obroty lub inny silnik o lepszych parametrach.

Edytowano przez Christophorus

Trudno doradzić jaki to ma być silnik, gdy ma pracować przemiennie jako silnik i prądnica. Nie wiem też jakie parametry ma testowany przeze mnie silnik z odzysku i jaki jest jego stan techniczny. Niby sprawny, ale może jest nadmiernie wyeksploatowany? Nie pamiętam z czego go odzyskałem.

Najlepiej było by przeprowadzić pomiary silniczka jako prądnicy przed zakupem, za pomocą multimetru. Tylko z tym może być problem przy sprzedaży przez Internet, a sklepów stacjonarnych z odpowiednim asortymentem coraz mniej. Może sprzedający zgodził by się sprawdzić wybrany silnik pod kątem działania jako prądnicy? 

Zobacz sobie film. 

• Pomogłeś! 1

Zobacz jaki silnik znalazłem z podwójną osią. Osie gwintowane z nakrętkami. Łatwo było by zamocować koła zamachowe. Trochę podobnie jak w prawdziwym wózku napędowym lokomotywy. Podobne silniki są stosowane w niektórych samochodach do nawiewu kabiny. Tylko ceny są wyższe. Może na stacji demontażu pojazdów udało by się taki silnik pozyskać tanim kosztem?

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...