Skocz do zawartości

Przetwornica CC CV, przeróbka na "cyfrową" regulację

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam panowie...mam taką przetwornicę jak XY-SJVA-4 down/up , i tak się zastanawiam czy nie można by tego przerobić tak żeby sterować tym z mikrokontrolera za pomocą PWM z odpowiednio dobranym filtrem dolnoprzepustowym?🤔 

Sprawa wygląda tak że mnie interesuje jedynie kontrola napięcia, zmierzyłem napięcie na pinie FB ze schematu poniżej i mam tam jakieś 0.52V...trochę się zmienia w zależności od tego jaki prąd jest ustawiony no ale chyba tak ma być...ja to widzę tak że na wyjściu potencjometru 50k mierze sobie napięcie na wyjściu Vout poprzez pin adc a na pin FB podaję "przerobione" PWM ,  dodatkowo tym potencjometrem będę sobie mógł ustawić zakres jaki mnie interesuje dla zakresu adc...ktoś coś doradzi??

3dlqb6s8u3(1).thumb.png.db762fdaa33c6942299c42e235549f3b.png

36 minut temu, farmaceuta napisał:

ja to widzę tak że na wyjściu potencjometru 50k mierze sobie napięcie na wyjściu Vout poprzez pin adc a na pin FB podaję "przerobione" PWM ,  dodatkowo tym potencjometrem będę sobie mógł ustawić zakres jaki mnie interesuje dla zakresu adc...ktoś coś doradzi??

Obstawiam, że takie rozwiązanie może być nieco za wolne... Poza tym sto razy łatwiej dać tam potencjometr cyfrowy (niestety nieco drożej). Alternatywnie jakiś układ VCA.

• Pomogłeś! 1
19 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Obstawiam, że takie rozwiązanie może być nieco za wolne... 

Akurat na prędkości mi nie zależy, chcę tym ustawiać dwa napięcia i co jakiś czas sprawdzać napięcie na podpiętym Aku...dałbym filtr ze 20-30Hz i dla mnie chyba by wystarczyło...

21 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Poza tym sto razy łatwiej dać tam potencjometr cyfrowy (niestety nieco drożej).

No i tak też chciałem zrobić ale priorytetem jest czas, muszę to mieć garnąć do przyszłego poniedziałku jak się będzie dało...

Tak się jeszcze zastanawiam...jak mam filtr dolnoprzepustowy to na wyjściu tego filtra mogę dać rezystor w celu obniżenia prądu dla toru CV, po to żeby w razie czego tor CC mógł przejąć władzę tak jak to ma się w oryginale 

7 minut temu, farmaceuta napisał:

Akurat na prędkości mi nie zależy, chcę tym ustawiać dwa napięcia i co jakiś czas sprawdzać napięcie na podpiętym Aku...dałbym filtr ze 20-30Hz i dla mnie chyba by wystarczyło...

Bardziej chodziło o stabilność układu przetwornicy, a tym samym napięcia wyjściowego.

• Pomogłeś! 1
27 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Bardziej chodziło o stabilność układu przetwornicy, a tym samym napięcia wyjściowego.

A nic tam, dużo roboty nie ma to sprawdzę na spokojnie co to wyjdzie z tego...🤔 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...