Skocz do zawartości

Ścieżka rozwoju dla przyszłego architekta embedded. Szukam dwóch książek.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim!

Mam 13 lat i w przyszłości chcę projektować systemy wbudowane jako architekt. Nie zależy mi tylko na samym pisaniu prostego kodu dla jednej płytki, ale chcę nauczyć się projektować działanie całego urządzenia. Interesuje mnie ujęcie systemowe:

Projektowanie architektury oprogramowania i komunikacji (SPI, I2C, UART, CAN itp.).

Planowanie przepływu zadań procesora (harmonogramowanie, maszyny stanów).

Kontrola czasu operacji, obsługa przerwań i sekcji krytycznych.

Mechanizmy "safety" – co ma zrobić układ, jeśli procesor się zawiesi lub dany proces zajmie mu zbyt dużo czasu.

Dodatkowo wiem, że do samego projektowania nie trzeba znać każdego tranzystora, ale myślę, że jak poznam procesor od podstaw – od bramek logicznych, przez działanie pamięci RAM i ROM, aż po sam rdzeń – to będę dużo lepiej rozumiał sprzęt. Łatwiej mi będzie wtedy pisać niezawodny kod i diagnozować dziwne błędy na styku hardware i software.

Jeśli chodzi o mój obecny poziom, to potrafię już robić własne prototypy i kojarzę trochę teorii (na przykład wiem, że SPI jest szybsze niż inne protokoły komunikacyjne). Nie potrafię jednak jeszcze samemu napisać od zera całego kodu w C++.

Z tego powodu szukam dwóch oddzielnych książek po polsku, które mogłyby stać się główną osią mojego rozwoju na najbliższe lata:

Pierwszej – skupionej na architekturze oprogramowania, niezawodności, systemach czasu rzeczywistego (RTOS) i logicznym planowaniu systemu.

Drugiej – skupionej na architekturze samych komputerów/procesorów, która krok po kroku wyjaśni mi sprzęt od bramek logicznych i pamięci aż po rdzeń.

Co konkretnego byście mi polecili w tych dwóch kategoriach, żeby dobrze to zrozumieć i zgrać z moimi obecnymi umiejętnościami?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...