Skocz do zawartości

Zaprogramowanie mikrokontrolera

Pomocna odpowiedź

I znów mam problem z programatorem... Chodziło wszystko dobrze, zaprogramowałem mikrokontroler kilka razy, aż tu nagle wczoraj zgasły diody zielona i pomarańczowa (czy tam żółta), zapaliła się natomiast czerwona. Wyskoczył dymek, że "System nie rozpoznał urządzenia usb". Jednak gdy zdejmę zworkę od zasilania układu z programatora niby wszystko jest ok, jednak nie potrafię podłączyć go tak aby układ był na własnym zasilaniu.

Czy coś nie tak jest z programatorem, czy może z moim usb?

Sprawdź, czy układ Ci przypadkiem nie robi zwarcia...

Jednak gdy zdejmę zworkę od zasilania układu z programatora niby wszystko jest ok, jednak nie potrafię podłączyć go tak aby układ był na własnym zasilaniu.

To "niby" to niby co ma znaczyć? 🙂 Skąd wiesz, że jest ok, skoro układu programowanego nie zasilasz...

Z tym "niby", chodziło mi, że gdy ją zdejmę to programator jakby wracał do życia, gaśnie dioda czerwona, a na nowo zapalają się zielona i pomarańczowa tak jak powinno być 🙂

Mnie przychodzi tylko na razie że.

Na płytce którą programujesz masz zwarcie, lub jakiś układ na niej obciąża ci linie interfejsu programowania.

PS. Ja też tak kiedyś programowałem na płytce stykowej, ale nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, z czasem styki na płytce staja się luźnie i wyskakują błędy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...