grzybek555 Napisano Listopad 11, 2010 Udostępnij Napisano Listopad 11, 2010 Witam, Zakupiłem niedawno programator stk500 oraz mikrokontroler attiny2313. Podłączyłem wszystko zgodnie z manualem (chyba), podłączyłem mikrokontroler z programatorem, zainstalowałem AVR Studio i BASCOM-AVR, skonfigurowałem je. Wpisałem, a właściwie wkleiłem program do bascoma, skompilowałem, ale gdy wciskam, aby wgrać tylko "mrygnie" jakieś czarne okienko i tyle. Próbowałem tak jak jest napisane w kursie bascoma napisanego przez Ikara, wtedy nie wykrywa mi mikrokontrolera. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Wrzucam zdjęcia jak podłączyłem i screena z bascoma jeśli ktoś mógłby to sprawdzić czy dobrze podłączyłem to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam __________ Komentarz dodany przez: Nawyk Ze względu na czasowe ograniczenia zewnętrznych serwerów, obrazki na forum należy załączać w ten sposób: https://www.forbot.pl/forum/topics1/wysylanie-zdjec-na-serwer-vt802.htm. Popraw to, proszę. Edit: Zrobione 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Zmień ustawienia programatora na "STK500 native driver" 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grzybek555 Listopad 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2010 Gdy ustawiam "native driver" wyskakuje, że nie znalazło mikrokontrolera. Może źle podłączyłem programator z nim? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Jaki masz programator? Może masz zworkę trybu bootloadera? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Bobby Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Na pewno programator daje napięcie? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grzybek555 Listopad 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2010 Programator USB AVR ISP II STK500v2, zworka jest, wyciągnąłem ją żeby wykrywał mi go jako port COM. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
flamasterka Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Jakiego producenta? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 W 90% problemem jest połączenie - sprawdź miernikiem (ustaw na test ciągłości obwodu) czy aby na pewno wszystko jest zgodnie ze schematem w instrukcji (podłączenie uC do programatora). Polecam też zgrywać wsad przy pomocy SinaProg - tutorial znajdziesz w dziale "Artykuły" (albo szukaj po moich tematach z profilu). 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
agrala Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Wydaje mi się że masz źle pdłączony szary przewód do złącza programatora - powinien być podpięty do 7 (SCK) a Ty masz podpięty pod 3 (LED) więc dlatego programator Ci nie wykrywa uP. Na ostatnim zdjęciu widać że masa uP jest wpięta w inną linię niż masa programatora - na innch zdjęciach jest ok. Zmień ustwienia programatora i przepnij szary przewód a powinno ruszyć o ile programator ma własne zasialnie - jeżeli nie to musisz jeszcze podać zasilanie na procesor. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grzybek555 Listopad 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2010 Wypiąłem wszystko i połączyłem jeszcze raz i działa 😉 Dziękuję za pomoc 🙂 A jeszcze mam pytanie co może być nie tak jeśli wyskakują elementy z płytki prototypowej? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Za krótkie wyprowadzenia prawdopodobnie. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
agrala Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Tak jak kolega napisał wyżej Przewód powinien być obrany jakieś 8mm 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grzybek555 Listopad 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2010 Z przewodami nie ma problemu, wyskakują aby różne podstawki i goldpiny. No cóż trzeba będzie sobie jakoś radzić. Dziękuję jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Listopad 11, 2010 Udostępnij Listopad 11, 2010 Goldpiny wciśniej w ich plastik tak by znajdował się w połowie, powinno być w porządku. Są jeszcze długie goldpiny, ale trudniej je dostać. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
agrala Listopad 12, 2010 Udostępnij Listopad 12, 2010 Ja zauważyłem coś takiego na swojej płytce że po włożeniu goldpinów lub np stabilizatora (elementy z grubymi nóżkami) w płytkę styki się rozginają i nie trzymają już tak mocno jak wcześniej - z tego powodu unikam wkładania w płytkę takich elementów a jak już muszę to zazwyczaj wkładam je w to samo miejsce. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »