Skocz do zawartości

Zaprogramowanie mikrokontrolera

grzybek555

Pomocna odpowiedź

Witam,

Zakupiłem niedawno programator stk500 oraz mikrokontroler attiny2313. Podłączyłem wszystko zgodnie z manualem (chyba), podłączyłem mikrokontroler z programatorem, zainstalowałem AVR Studio i BASCOM-AVR, skonfigurowałem je. Wpisałem, a właściwie wkleiłem program do bascoma, skompilowałem, ale gdy wciskam, aby wgrać tylko "mrygnie" jakieś czarne okienko i tyle.

Próbowałem tak jak jest napisane w kursie bascoma napisanego przez Ikara, wtedy nie wykrywa mi mikrokontrolera.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Wrzucam zdjęcia jak podłączyłem i screena z bascoma jeśli ktoś mógłby to sprawdzić czy dobrze podłączyłem to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Komentarz dodany przez: Nawyk

Ze względu na czasowe ograniczenia zewnętrznych serwerów, obrazki na forum należy załączać w ten sposób:

https://www.forbot.pl/forum/topics1/wysylanie-zdjec-na-serwer-vt802.htm.

Popraw to, proszę.

Edit: Zrobione 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W 90% problemem jest połączenie - sprawdź miernikiem (ustaw na test ciągłości obwodu) czy aby na pewno wszystko jest zgodnie ze schematem w instrukcji (podłączenie uC do programatora).

Polecam też zgrywać wsad przy pomocy SinaProg - tutorial znajdziesz w dziale "Artykuły" (albo szukaj po moich tematach z profilu).

• Pomogłeś! 1

Wydaje mi się że masz źle pdłączony szary przewód do złącza programatora - powinien być podpięty do 7 (SCK) a Ty masz podpięty pod 3 (LED) więc dlatego programator Ci nie wykrywa uP.

Na ostatnim zdjęciu widać że masa uP jest wpięta w inną linię niż masa programatora - na innch zdjęciach jest ok.

Zmień ustwienia programatora i przepnij szary przewód a powinno ruszyć o ile programator ma własne zasialnie - jeżeli nie to musisz jeszcze podać zasilanie na procesor.

• Pomogłeś! 1

Ja zauważyłem coś takiego na swojej płytce że po włożeniu goldpinów lub np stabilizatora (elementy z grubymi nóżkami) w płytkę styki się rozginają i nie trzymają już tak mocno jak wcześniej - z tego powodu unikam wkładania w płytkę takich elementów a jak już muszę to zazwyczaj wkładam je w to samo miejsce.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.