Skocz do zawartości

Atmega8 oraz wyświetlacz LCD

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Jakiś czas temu miałem problem z poborem prądu przez uC i LCD.

Chodziło o to, że LCD po odłączeniu zasilania, masy oraz linii kontrastu sprawiał, że uC zaczynał pobierać znacznie więcej prądu. Poradzono mi, że aby temu zaradzić należy wyjścia z uC którymi steruje LCDka ustawić z wyjść na wejścia co uczyniłem i faktycznie pomogło.

Obecnie trochę pozmieniałem układ i przy okazji zupełnie przypadkiem odkryłem, że jeśli zamiast odłączać od LCD zasilanie, masę i kontrast odłączę jedynie zasilanie (3,3V), a resztę (masa i kontrast) zostawię podłączoną to zjawisko zwiększenia poboru prądu nie występuje.

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego się tak dzieje i czy to norma bo jeśli tak to ułatwiłoby mi to życie w sumie 🙂

Z góry dzięki pozdrawiam!!!

A czemu w układzie odłączasz te 3 linie, a resztę pozostawiasz podłączoną? O ile większy prąd pobierał układ (Dla przykładu Atmega8 podczas pracy pobiera bagatela ~4mA.)?

Przy zasilaniu wszystkiego z 3,3V układ Atmega8 +LCD pobiera trochę poniżej 10mA (dokładnie nie wiem bo mam słaby miernik). Po odpięciu wszystkich linii (zasilanie, masa, kontrast) od LCD pobór prądu skakał do 20-30mA.

Zasilanie chce odpinać od LCD by w sytuacji gdy nie potrzebuje niczego wyświetlać zmniejszyć pobór prądu.

Zasilanie chce odpinać od LCD by w sytuacji gdy nie potrzebuje niczego wyświetlać zmniejszyć pobór prądu.

To dorzucasz dodatkową końcówkę procka z tranzystorem w obwodzie który załączy Ci podświetlanie lcd, a do tego jest opcja wyłączenia samego lcd. Nie wiem jak w C, ale w bascomie wystarczy podać komendę lcd off.

No niestety w C nie ma takich udogodnień z tego co mi wiadomo.

Ewentualnie można coś takiego samemu zrobić o czym pisałem wyżej (według rady kolegi ustawiłem wyjścia na LCD jako wejścia)

Według mnie ma to związek z tym że niezasilany układ może wewnątrz siebie zawierać obwody zabezpieczjące.

Przy zostawieniu samej masy i poddawaniu na linie sygnałowe stanów 0 nie ma skąd dokąd płynąć prąd,możliwe że po podaniu stanu 1 na jakiś pin prąd też nie płynął być może dla tego że było to 3.3v względem masy,a nie jak to ma miejsce w przypadku odłączonej masy względem innego wejścia.

Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem.

Coś podobnego to jak połączysz 2 układy 1 linią sygnałową nie łącząc ich mas.

No niestety w C nie ma takich udogodnień z tego co mi wiadomo.

To daj dodatkowy tranzystor sterowany w jakiegoś pinu procka jak pisałem wyżej i wyłączaj programowo podświetlanie lcd.

Tu nie chodzi o zasilanie podświetlania bo te będę wyłączał programowo, mnie tutaj chodzi o zasilanie logiki LCDka

To zrób tak samo jak z podświetlaniem, wyłączaj programowo za pomocą tranzystora.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...