Skocz do zawartości

Dlaczego cosinus jest podstawową funkcją w technice?

Pomocna odpowiedź

No i Gęstość Widmowa Mocy jest najlepsza, gdy sygnał ma charakterystykę podniesionego cosinusa -> sprawdzone empirycznie. Sygnał prostokątny bipolarny ma GWM które wycieka poza szczelinę czasową... Czyli cosinus nie tylko sprawdza się jako nośna co nawet jako Transformata Fouriera funkcji autokorelacji. 🙂

No i Gęstość Widmowa Mocy jest najlepsza, gdy sygnał ma charakterystykę podniesionego cosinusa -> sprawdzone empirycznie. Sygnał prostokątny bipolarny ma GWM które wycieka poza szczelinę czasową... Czyli cosinus nie tylko sprawdza się jako nośna co nawet jako Transformata Fouriera funkcji autokorelacji. 🙂

Przeczytałeś chociaż raz to co napisałeś? Jaką szczelinę czasową? Z kolei zdanie "Czyli cosinus nie tylko sprawdza się jako nośna co nawet jako Transformata Fouriera funkcji autokorelacji." nie ma logicznego sensu.

No ale to zależy od punktu widzenia, bo równie dobrze można przyjąć za funkcję elementarną nie sinusa tylko przebieg trójkątny i wtedy tenże przebieg będzie mieć widmo nieskończenie wąskie, a sinus złożony z trójkątów szerokie.

I kolejne zdanie pozbawione sensu Przeczytaj w ogóle co to jest funkcja elementarna.

Równie dobrze można rozkładać na widmo przebiegów prostokątnych

Przebieg trójkątny można rozkładać na widmo przebiegów prostokątnych... o Zgrozo!! Czym dla Ciebie jest sformułowanie 'widmo przebiegów prostokątnych' - tego się nie da zrozumieć.

Proponuje Trekerowi usunąć ten temat, bo to tylko wstyd dla forum. Nie macie pojęcia o teorii sygnałów, a się wymandrzacie. Fajnie, że coś zasłyszeliście podczas wykładów, ale fajnie byłoby się zastanowić nad tym co piszecie. Przeczytać posta i pomyśleć czy to ma sens...

• Lubię! 1

To była ironia, tam była taka emotka: 😉😋 A widmo przebiegów prostokątnych (gdyby istniało) byłoby związane z widmem sygnału dyskretnego. Poza tym chyba zgodzisz się, zę widmo prostokątów ma podobny sens jak widmo trójkątów: czyli żaden.

Można dywagować dlaczego sinus. Jeśli nie sinus to co? Co jest łatwiejszym aparatem matematycznym? Po to Ci przez 3 lata tłukli do głowy sinusy, żeby teraz z nich korzystać. A i jeszcze 2 lata będą tłukli.

Mi tłukli i jakoś nie miałem innej wizji na ten temat, ba nawet jak wcześniej wspominałem dyplom z tego robiłem.

Przeczytałeś chociaż raz to co napisałeś? Jaką szczelinę czasową? Z kolei zdanie "Czyli cosinus nie tylko sprawdza się jako nośna co nawet jako Transformata Fouriera funkcji autokorelacji." nie ma logicznego sensu.

Tak, przeczytałem. Szczelina czasowa - może źle się wyraziłem, chodziło mi o szerokość pasma.

A drugie zdanie ma sens, bo GWM ma często kształt podniesionego cosinusa.

I kolejne zdanie pozbawione sensu Przeczytaj w ogóle co to jest funkcja elementarna.

Ja mogę sobie przyjąć za funkcję elementarną trójkąt i z niego budować inne funkcje i właśnie o tym temat, chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi.

Przebieg trójkątny można rozkładać na widmo przebiegów prostokątnych... o Zgrozo!! Czym dla Ciebie jest sformułowanie 'widmo przebiegów prostokątnych' - tego się nie da zrozumieć.

Może źle się wyraziłem, bardziej fortunnym sformułowaniem byłby tutaj szereg Fouriera a nie widmo.

Proponuje Trekerowi usunąć ten temat, bo to tylko wstyd dla forum. Nie macie pojęcia o teorii sygnałów, a się wymandrzacie. Fajnie, że coś zasłyszeliście podczas wykładów, ale fajnie byłoby się zastanowić nad tym co piszecie. Przeczytać posta i pomyśleć czy to ma sens...

Teorię Sygnałów mam zdaną. A Tobie proponuję nie spinać się tak i nie brać wszystkiego na serio, to temat czysto filozoficzny że tak powiem. 😉

Poza tym chyba zgodzisz się, zę widmo prostokątów ma podobny sens jak widmo trójkątów: czyli żaden.

Widmo pojedynczego prostokąta czy trójkąta (impulsu) ma jak najbardziej sens. Przebieg okresowy da się rozłożyć natomiast na sumę przebiegów o innym kształcie i o to mi chodzi. 🙂

Można dywagować dlaczego sinus. Jeśli nie sinus to co? Co jest łatwiejszym aparatem matematycznym? Po to Ci przez 3 lata tłukli do głowy sinusy, żeby teraz z nich korzystać. A i jeszcze 2 lata będą tłukli.

Mi tłukli i jakoś nie miałem innej wizji na ten temat, ba nawet jak wcześniej wspominałem dyplom z tego robiłem.

Nie zastanawiałeś się nigdy nad tym, czego się uczysz? Czy tylko kułeś na pamięć?

Szczelina czasowa - może źle się wyraziłem, chodziło mi o szerokość pasma.

No to są dwie zupełnie inne rzeczy.

A drugie zdanie ma sens, bo GWM ma często kształt podniesionego cosinusa.

To przeczytaj jeszcze raz to zdanie. Jak to rozumieć? Kosinus sprawdza się jako Transformata Fouriera funkcji autokorelacji? hmm?. Wiesz w ogóle co znaczy słówko 'transformata'?

Ja mogę sobie przyjąć za funkcję elementarną trójkąt i z niego budować inne funkcje

To dajesz, pokaż wszystkim na forum jak to zrobić 🙂! przy okazji może jakąś habilitacje zgarniesz.

Może źle się wyraziłem, bardziej fortunnym sformułowaniem byłby tutaj szereg Fouriera a nie widmo.

Szereg Fouriera funkcji przebiegów prostokątnych... no jeszcze lepiej.

Teorię Sygnałów mam zdaną. A Tobie proponuję nie spinać się tak i nie brać wszystkiego na serio, to temat czysto filozoficzny że tak powiem.

Nie spinam się. Widzę, że piszecie głupoty to odpowiadam. Potem ktoś wpisuje jakieś zapytanie na google, wyskakuje dioda i widzi takie kwiatki.

To przeczytaj jeszcze raz to zdanie. Jak to rozumieć? Kosinus sprawdza się jako Transformata Fouriera funkcji autokorelacji? hmm?. Wiesz w ogóle co znaczy słówko 'transformata'?

Transformata Fouriera funkcji autokorelacji to Gęstość Widmowa Mocy (GWM). Myślałem, że to wiesz. Widać myliłem się.

To dajesz, pokaż wszystkim na forum jak to zrobić 🙂 ! przy okazji może jakąś habilitacje zgarniesz.

Za głupi jeszcze jestem, po prostu się zastanawiam. 😉

Szereg Fouriera funkcji przebiegów prostokątnych... no jeszcze lepiej.

Co w tym dziwnego?

Nie spinam się. Widzę, że piszecie głupoty to odpowiadam. Potem ktoś wpisuje jakieś zapytanie na google, wyskakuje dioda i widzi takie kwiatki.

To jest forum na którym mogą podyskutować normalni ludzie a nie sami profesorowie czy druga Wikipedia?

Transformata Fouriera funkcji autokorelacji to Gęstość Widmowa Mocy (GWM). Myślałem, że to wiesz. Widać myliłem się.

Dlaczego oskarżasz mnie teraz o jakąś niewiedzę? Żadne z powyższych zdań nie traktowało o tym co piszesz teraz, a jestem inżynierem Elektroniki i Telekomunikacji i elementarna wiedza jest mi doskonale znana. Spytałem się Ciebie co to jest transformata? A Ty wyskakujesz z twierdzeniem... a wystarczyło dokładnie przeczytać to co napisałem.

Za głupi jeszcze jestem, po prostu się zastanawiam.

Zacznijmy od tego, że coś co nazywasz 'przebiegiem trójkątnym' nie jest funkcją elementarną. Idąc dalej nie stworzysz z niej dowolnego innego 'przebiegu'.

Co w tym dziwnego?

To narysuj mi funkcję przebiegów prostokątnych.

To jest forum na którym mogą podyskutować normalni ludzie a nie sami profesorowie czy druga Wikipedia?

Profesorowie to bardzo często również normalni ludzie. To jest forum bądź co bądź w jakiś sposób specjalistyczne, więc pisząc o czymkolwiek fajnie byłoby trzymać się prawdy 🙂

Dlaczego oskarżasz mnie teraz o jakąś niewiedzę?

Odniosłem wrażenie, iż nie wiesz, czym jest GWM.

Żadne z powyższych zdań nie traktowało o tym co piszesz teraz,

doprawdy?

Spytałem się Ciebie co to jest transformata?

nie żartuj...

A Ty wyskakujesz z twierdzeniem

To nie jest żadne twierdzenie. Twierdzeniem nazwiesz, że transformata z prostokąta to Sa? Gratuluję.

a wystarczyło dokładnie przeczytać to co napisałem.

Tyczy się to również i Ciebie.

a jestem inżynierem Elektroniki i Telekomunikacji i elementarna wiedza jest mi doskonale znana.

Jak widać, niezbyt doskonale skoro nie wiesz co to Widmo Gęstości Mocy.

Zacznijmy od tego, że coś co nazywasz 'przebiegiem trójkątnym' nie jest funkcją elementarną. Idąc dalej nie stworzysz z niej dowolnego innego 'przebiegu'.

Zdefiniuj funkcję elementarną.

To narysuj mi funkcję przebiegów prostokątnych.

Chyba nie muszę rysować przebiegu prostokątnego inżynierowi? 😃

Profesorowie to bardzo często również normalni ludzie.

Zdarza się.

To jest forum bądź co bądź w jakiś sposób specjalistyczne, więc pisząc o czymkolwiek fajnie byłoby trzymać się prawdy 🙂

Prawda jest jak d**a - każdy ma swoją.

Pozdrawiam.

Gdy się nie ma argumentów, lepiej kogoś atakować 🙂 Przede wszystkim nie kłam, taka prośba ode mnie.

Odpowiem, już tylko na jedną Twoją odpowiedź, na resztę nie widzę już sensu.

Chyba nie muszę rysować przebiegu prostokątnego inżynierowi? 😃

Przepraszam, mówiłeś o 'funkcji przebiegów prostokątnych', a nie 'przebiegu prostokątnym'.

Gdy się nie ma argumentów, lepiej kogoś atakować

Gdzie Cię atakuję? Zacytuj. To nie mi brakuje argumentów, ja odpowiedziałem na każdy twój zarzut, Ty na moje nie.

Przede wszystkim nie kłam, taka prośba ode mnie.

Gdzie kłamię? Zacytuj.

Odpowiem, już tylko na jedną Twoją odpowiedź, na resztę nie widzę już sensu.

I taka z Tobą dyskusja...

Przepraszam, mówiłeś o 'funkcji przebiegów prostokątnych', a nie 'przebiegu prostokątnym'.

Przejęzyczenie.

Zresztą nie, chodziło mi o to, że z przebiegów prostokątnych o różnej amplitudzie i fazie można sobie złożyć dowolny sygnał okresowy (w granicy). Mylę się?

Ustosunkuj się proszę do reszty moich pytań.

Zresztą nie, chodziło mi o to, że z przebiegów prostokątnych o różnej amplitudzie i fazie można sobie złożyć dowolny sygnał okresowy (w granicy). Mylę się?

Nie, ale nic to nie daje, niczego nie mówi, byłaby to sztuka dla sztuki. Funkcja prostokątna (trójkąt też) jest mało przydatna do analizy m.in. z racji iż jest nieróżniczkowalna (czyli również zjawiska z przebiegami prostokątnymi są niefizyczne) i nie występuje w naturze. NaLeogict, tomiast wszelkie zjawiska falowe są sinusoidalne.

Treker błagam zamknij ten temat!

W którym miejscu przebieg prostokątny jest nie różniczkowalny...? ....................................................................................................................................................................................................

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...