xamrex Napisano Listopad 28, 2010 Udostępnij Napisano Listopad 28, 2010 Witam,Mam pytanie czy koła powinny być z przodu robota( tam gdzie są fotokomórki) Bu tutaj tak widziałem: Czy koła powinny być z tyłu robota: A może jest to bez znaczenia? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Listopad 28, 2010 Udostępnij Listopad 28, 2010 xamrex, wszystko zależy od projektu. W zasadzie to ma znaczenie np. przy podążaniu za linią inaczej będzie reagował robot w którym odległość czujników od osi jest mała a inaczej jak jest duża. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Listopad 28, 2010 Udostępnij Listopad 28, 2010 Do linefollowera koniecznie z tyłu. Przypuszczam, że koła w Elebocie zostały zamontowane z przodu, ponieważ ułatwia to omijanie przeszkód. W 90% robotów montuje się napęd z tyłu, ale jak zauważył Mihau, zależy to od projektu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
riddyk Listopad 28, 2010 Udostępnij Listopad 28, 2010 Jakby każdy się pytał każdego jak zrobić to by się one niczym od siebie nie różniły. btw. będę Ci się przyglądał, bo dosłownie mam kawałek do Kalet (i nie patrz pod mojego avatara bo jeszcze nie zmieniłem). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
jamtex Listopad 28, 2010 Udostępnij Listopad 28, 2010 Na pewno tak, by nad (lub pod) osią kół napędowych znajdowały się cięższe z elementów robota: baterie, elektornika itp. Dzięki temu koła będą odpowiedni dociążone oraz zmiejszy się bezwładność samego robota. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »