Dzonzi Napisano Grudzień 11, 2010 Udostępnij Napisano Grudzień 11, 2010 Witam Mam pytanie odnośnie części jakie można uzyskać z zepsutych drukarek atramentowych ? Chodzi mi głównie o silniki, serwa, może jakieś czujniki, napędy które można użyć przy konstkukcji robota i jeszcze czy w napędach cd-rom są serwa czy jakieś silniki krokowe ? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam __________ Komentarz dodany przez: Treker Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 https://www.forbot.pl/forum/topics33/maly-robot-mobilny-z-podzespolow-drukarki-atramentowej-posiadajacy-sensoryke-i-elektronike-vt4316.htm?highlight=drukarki podobny temat Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Demolka Grudzień 15, 2010 Udostępnij Grudzień 15, 2010 w CD-rom'ach spotkałem się tylko z silniczkami krokowymi. a co do drukarek to różnie bywa. jak rozbierałem swoją to znalazłem w niej jeden sporych rozmiarów zwykły silnik elektryczny i dwa krokowe co do "czujników" w drukarce znajdziesz co najmniej dwa: położenia pokrywy, położenia papieru ale czy te części się przydadzą i czy warto dla nich rozbierać sprzęty zadecyduje jaki to ma być robot. jeżeli chcesz zbudować małą lekką zabaweczkę, która ledwo uciągnie własny ciężar to możesz pobawić się napędem z cd-rom'u (są tam dwa niewielkie silniczki), choć moim zdaniem to bez sensu zepsujesz tylko cd-rom. jeżeli chcesz zbudować coś nieco większego to polecam silnik z drukarki niestety będziesz potrzebował dwóch bo w jednej ciężko będzie znaleźć dwa takie same silniczki (można też użyć jednego silniczka do skręcania kołami tak jak w samochodzie, rozwiązanie to nie wymaga dwóch identycznych silników a jedynie napisania ciekawszego programu). a tu masz opis jak zrobić ciekawego robota minisumo http://roboty.utp.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=75 nie wiem tylko czemu użyli silników z wkrętarek jeżeli mieli dwa z drukarek... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »