Skocz do zawartości

problem z serwem TowerPro (program)


beowolf

Pomocna odpowiedź

Ja korzystam z bascomowego fusebito-ustawiacza. Tam jest wszystko opisowe. Nie mam obecnie zaistalowanego kompilatora ( 😋 tak jeszcze nie mam) ale chyba cksel 1111, jakiś bit jeszcze się ustawiało, poszukaj na googlach.

Link do komentarza
Share on other sites

ja mam avrdude i tak jest wszystko podane w kodzie 16 -kowym jeśli dobrze pamiętam. Znalazłem tą stronke http://mirley.firlej.org/fuse_bity_w_mikrokontrolerach_avr

tam pisze, że dla atmega8 i 16 mhz jest lfuse = FF; hfuse= C9

[ Dodano: 29-12-2010, 20:16 ]

zmieniłem na 16mhz, LCD i zliczanie czasu działa poprawnie, ale serwa nadal ani rusz.....Powiedzcie mi jeszcze - czy masy zasilania mikroprocka i serwa muszą być połączone?

TEMAT NIEAKTUALNY. TEN KTO ZAKŁADAŁ TEMAT POWINIEN SIE DO SZKOŁY ŚREDNIEJ WRÓCIĆ😃 Trzeba połączyć masy:)

Dziękuję wam za poświęcony czas

Link do komentarza
Share on other sites

Witam. trochę wody upłynęło od opisania tego problemu i nie wiem czy rozwiązałeś problem.

Ale nasuwa mi się jedno pytanie...

Piszesz iż zasilasz serwo z osobnego zasilacza.

... Zasilam je z osobnego zasilacza 4,5V ...

A połączyłeś masy obu zasilaczy? Druga sprawa to czy nie pomyliłeś kabli serwa (zasilających z sygnałowym)?

Może tu masz psa pogrzebanego...

Serwo po włączeniu zasilana powinno nawet chaotyczne ale jakoś zareagować na zasilanie, choć by przez chwilkę.

MarCiu

Link do komentarza
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.