Skocz do zawartości

AvrDude - programowanie atmega8

bluehais

Pomocna odpowiedź

Witam

Jakiś czas temu kupiłem proca attiny2313 którego zadaniem miało być sterowanie 4 diodami które miały świecić się po kolei. Programator którego używam: link. Lecz zamiast świecić po kolei tylko z portu d.0 pojawiał się stan wysoki z wachaniami napięcia (po podłączeniu diody dioda mrugała). W programie natomiast napisałem by na kazdym porcie od d.0 do d.3 pojawiał się po kolei stan wysoki i po 1 sekundzie stan niski. I tak z każdym portem. Podłączyłem więc proca spowrotem do programatora ale już Avr Studio nie mógł go odczytać. Przy wcześniejszym programowaniu nie tykałem się fusebitów tylko podałem lokalizację programu .hex w oknie Flash i nacisnąłem "program". Proc najprawdopodobniej jest zablokowany. Czytałem też na elektrodzie temat link2 bardzo podobna sytuacja. Zamierzam teraz kupić nowy proc bo w wskrzeszanie tamtego chyba nie będę się bawił 😉 a do zaprogramowania zamierzam użyć avrdude gui. Chciałbym Was prosić o radę żeby poraz kolejny nie schrzanić sprawy. Jak trzebałoby uzupełnić pola w programie dla atmegi8? dołączam obrazek

Jeżeli chodzi o sam program do programowania uC to polecam SinaProg. Jest banalny w obsłudze, oczywiście jest to graficzna nakładka na avrdude - ale nie wymaga żadnej konfiguracji poza wybraniem programu, programatora z listy i uC z listy. Ciężko w nim coś przypadkowo zablokować jak się nie grzebie w zakładce "Advanced".

Oczywiście dałeś rezystory do diód ?

Rezystory do diod dałem po 470Ω każdy

Jeżeli chodzi o sam program do programowania uC to polecam SinaProg.

Może masz rację. To spróbuję tym zaprogramować kolejnego proca (atmege8) w razie jakiś kłopotów jeszcze napiszę 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam,

nie chciałem zakładać nowego tematu bo byłby niepotrzebny śmietnik

Przed zaprogramowaniem proca (atmegi8) chciałbym was prosić byście rzucili okiem na program, i schemat (czy będzie działał jak planuję). Działanie układu ma polegać na tym że gdy fototranzystor będzie "widział" światło każda z diod zacznie świecić po kolei z odstępem 50ms a gdy światła nie będzie wszystkie diody zgasną.

$sim
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 8000000
Config Portd = Output
Portd = &B11111110
Config Pinb.0 = Input

Do
If Pinb.0 = 0 Then
Waitms 50
Portd.7 = 0
Waitms 50
Portd.7 = 1
Portd.6 = 0
Waitms 50
Portd.6 = 1
Portd.5 = 0
Waitms 50
Portd.5 = 1
Portd.4 = 0
Waitms 50
Portd.4 = 1
Portd.3 = 0
Waitms 50
Portd.3 = 1
Portd.2 = 0
Waitms 50
Portd.2 = 1
Portd.1 = 0
Waitms 50
Portd.1 = 1
Portd.0 = 0
Waitms 50
Portd.0 = 1
Waitms 50
Do
Loop Until Pinb.0 = 1
End If
Loop
End

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.