DamYan Napisano Styczeń 3, 2011 Udostępnij Napisano Styczeń 3, 2011 Witam. Robie według poradnika Walka światłoluba i mam pare pytań po 1 mam już wszystkie rzeczy i zabierac się będę za płytke pdu-21 więc tak: 1)Na zdjęciach jak zobaczyłem "1. Sygnał GND ("-")" i tam takie druciki były to poprostu je mam przylutować bez połączenia z niczym?? 2) to czarne i czerwone to chyba kabel, czy on musi być taki gruby?? Pozatym mam to poprostu przyspawać dobrze i połączyć według obrazków w poradniku Pozdrawiam __________ Komentarz dodany przez: Treker Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Styczeń 3, 2011 Udostępnij Styczeń 3, 2011 1. One łączą określone pola, a w dalszej "produkcji" polączą odpowiednie elementy. 2. Przewodów z izolacją, która zapewnia pewną ochronę raczej dużo cieńszych nie znajdziesz, ew. kynar. Możesz połączyć czymkolwiek, byle nie było zwarć. Lutowanie to nie spawanie 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Styczeń 3, 2011 Udostępnij Styczeń 3, 2011 Jak to "przylutować bez połączenia z niczym"? Przecież po drugiej stronie płytki masz ścieżki! A w kolejnych etapach do tych samych ścieżek lutujesz inne elementy/przewody. Czerwone i czarne to nie kable...to przewody. Nie muszą być grube, ale lepiej żeby były w izolacji (jeśli istnieje możliwość, że niezaizolowane np. dotkną innego "gołego" przewodu, to dojdzie do zwarcia - efekt trudny do przewidzenia, możliwe trwałe uszkodzenia). Ale przecież o tym wszystkim pisałem w artykule! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »