Skocz do zawartości

Problem z zaprogramowaniem robota (LineFollower )

elektro9

Pomocna odpowiedź

Witam jestem początkującym "robotykiem" i mam problem z zaprogramowaniem LineFollowera opisanego w temacie "prosty LineFollower" otóż bascom nie wyszukuje mojego programatora ( stk500 pod usb ) . Próbowłem zaprogramować go w WinAvr lecz wyskakuje mi błąd w Output a mianowicie:

Process Exit Code: 0

Time Taken: 00:00

To samo dzieje się przy skopiowaniu kodu testowego z kursu AVR-GCC . Wszystko robię po kolei tak jak tam karzą a i tak wyświetla mi się ten błąd . Co z tym zrobić aby działało ??? 🙁

Ps. W kursie po dokładnych oględzinach nie zgadza się kod podawany i ten na ilustracji , morze ktoś przerobił cały ten kurs i wyjaśni o co tu chodzi ?

Mój programator to USB AVR ISP II STK500v2 kupiony na allegro lecz mam Windows 7 i nie mogę zainstalować sterowników ( w instrukcji pisze że na tym systemie instaluje się w trybie HID ) lecz i tak nie wyszukuje sterowników . Lecz to nie problem bo dostane stary komputer od znajomego . Głównie chodzi o to co wyskakuje mi w konsoli ( wcześniej wspomniany błąd)

nie wiem jak go rozwiązać . Lecz byłbym wdzięczny za rozwiązanie problemu programatora i sterowników .

[ Dodano: 04-01-2011, 16:32 ]

Jeżeli ktoś rozwiąże oba problemy otrzyma piwo 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Musisz ściągnąć i pisać 😃

OldSkull chyba pisał jakiegoś tutka, ale tylko do uruchomienia.

Spora różnica to to, że makefile jest automatycznie generowany. O, i nie wiem, czy tak robiłeś, ale te stery trzeba rozpakować i dopiero rozpakowane instalować 😉 W BASCOMie warto wybrać STK500 native driver.

Mimo wszystko bardzo zależy mi na programowaniu w WinAvr. I czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi na czym polega mój błąd . A tak dla pamięci to korzystam z kursu www.kursc.forbot.pl/str001.html .

Programowanie w AVRStudio nie różni się od tego w WinAVR - może mieć jedynie inne programatory (więc trzeba np. korzystać z zewnętrznego programu do obsługi programatora),oraz ma inny notatnik (oba programy maja dość słaby) i o wiele mniej problemów przy najbardziej podstawowych rzeczach. Symulator też polubisz.

https://www.forbot.pl/forum/topics20/przygotowanie-srodowiska-do-programowania-avr-vt3702.htm

Jeśli problem dotyczy tylko samego wgrywania programu, wystarczy skorzystać a avrdude albo jakiejś nakłądki - moze nie jest to idealne rozwiazanie, ale nie jest też takie całkiem złe.

Próbowałeś zainstalować najnowsze sterowniki z AVR Doper? To jest w zasadzie to samo. Mogę polecić do programowania SinaProg, opisywałem już z resztą ten program na forum 😉

A czy ktoś zna może ( wiem że nie na temat ) sklep w którym mógłbym kupić odczynniki do wytrawiania w Mrągowie ( nieduże miasto na mazurach ) nie ma tam typowego chemicznego ale ponoć któreś ze zwykłych produktów się do tego nadają ? Lecz wrócę jeszcze raz do głównego pytania jaki ja robię błąd że wyskakują mi te dwa komunikaty :

Process Exit Code:2 🙁

Time Taken: 00:00 🙁

Błagam niech ktoś uświadomi mi co zrobiłem źle ( kto już przerobił podany wcześniej kurs )

Za mało informacji podałeś. Podaj pełną treść błędu, pełen log. Poza tym naprawdę skorzystaj z AVRStudio, tam te komunikaty są bardziej ludzkie.

Jeśli chodzi o wytrawianie: jeśli Ci zdrowie miłe, to nie baw się niczym mocniejszym, broń Boże kwasy! Kup przez internet, wyjdzie Cię pewniej taniej niż na miejscu, a przy okazji kupisz inne rzeczy taniej za jedną przesyłką. Kupując laminat przez internet też idzie dużo zaoszczędzic.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.