bodzio Napisano Styczeń 4, 2011 Udostępnij Napisano Styczeń 4, 2011 Cześć! Dopiero co wkraczam w robotykę. Chciałem sobie kupić programator na allegro, ale nie wiem, który jest dobry ten sprzedający: Protech-Micro nazwa: NOWOŚĆ! PROGRAMATOR ISP AVR - USB RoHS ATMEL FV http://allegro.pl/nowosc-programator-isp-avr-usb-rohs-atmel-fv-i1382122277.html ten sprzedawca: gorkeelectronic nazwa: MM-AVR-PROG1 - programator AVR ISP USB Mikromania http://allegro.pl/mm-avr-prog1-programator-avr-isp-usb-mikromania-i1382303384.html czy ten sprzedawca: ojtush Nazwa: USB ISP PROGRAMATOR AVR,ATMEL,USBasp TANI! http://allegro.pl/usb-isp-programator-avr-atmel-usbasp-tani-i1395354475.html /edit Mam jeszcze pytanie. Czy te silniczki będą dobre do robota? (są one identyczne) P.S Proszę o szybką odpowiedź. Przepraszam jeżeli już był taki temat. __________ Komentarz dodany przez: Bobby __________ Komentarz dodany przez: Bobby Poprawiłem jeszcze linki do allegro, miałeś namieszane z tagami [ URL ] [/ URL ] 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Styczeń 4, 2011 Udostępnij Styczeń 4, 2011 Ja używam USBasp + AVRDude. Chodzi mi na WinXP i na linux ubuntu. Pod innymi nie sprawdzałem. Wprawdzie nie taki model płytki i nie od tego użytkownika, ale USBasp to jest chyba openSource więc oprogramowanie może być to samo. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Styczeń 4, 2011 Udostępnij Styczeń 4, 2011 Silniki bez przekładni nie nadają się chyba że zbudujesz własną. Te programatory to jakieś dziwne. Mogę ci polecić stk500v2 sam takiego używam. Ja zamawiałem od microSense. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Styczeń 4, 2011 Udostępnij Styczeń 4, 2011 Jak patrze na swój, to na moim pisze protech-micro.pl i wygląda dokładnie jak ten na zdjęciach z pierwszego linka. Mi działa bez problemu. Ale nie jest kompatybilny z BASCOMEM, trzeba przez AVRDude wgrywać pliki .hex. Ale nie jest to duży problem. --EDIT choć na aukcji pisze że działa z BASCOMEM może jakaś nowsza wersja, albo ja coś źle włączałem 🙂 w każdym razie już z rok gdzieś używam i działa Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Mario Styczeń 4, 2011 Udostępnij Styczeń 4, 2011 Ja mam dokładnie ten sam co w pierwszym linku. Sprawuje się bardzo dobrze, polecam Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Styczeń 4, 2011 Udostępnij Styczeń 4, 2011 A ja mam takiej konstrukcji jak ten trzeci - tyle, że zbudowany samemu jako usbasp jakis czas temu. Nawet myślałem, że ode mnie ściągnęli, ale dali ciała, bo nie ma żadnego switcha na pokładzie, tylko zworki 😉 W każdym razie: wygodny np. do lapka, ale niestety łatwo idzie go uszkodzić :/ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Styczeń 4, 2011 Udostępnij Styczeń 4, 2011 USBasp ma problemy z pracą pod Windows 7 (sterowniki nie podpisane cyfrowo itp.). Polecam STK500v2 albo ZL20PRG 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bodzio Styczeń 11, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 11, 2011 Kupiłem ten programator z pierwszego linku. Tylko, że jak włączam avrdude gui, zaznaczam write i verify, i wybieram program do zaprogramowania, to na końcu w czasie programowania wyskakuje mi Reading | ################################################## | 100% 11.50s avrdude: verifying ... avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000 0xc0 != 0x00 avrdude: verification error; content mismatch avrdude done. Thank you. Nie chce przez to mi zaprogramować mikrokontroler. I teraz pytanie. Czym to mogło być spowodowane? P.S Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
soban Styczeń 11, 2011 Udostępnij Styczeń 11, 2011 Mnie osobiście wyskakiwało takie coś na samym początku jak nie wiedziałem ,że trzeba zaznaczyć procek - myślałem, że program może sam wykrywa (ponieważ były tylko 3 puste kolumny). Zrobiłęm reinstalkę na innym dysku i działa już od roku 😉 Mam Windows7 64bit. Zobacz czy wszystko zaznaczyłeś - Typ programatora, port ,procek... Jak tak i dalej nie działa to radzę na nowo zainstalować AVRDude i jakąś nakładkę. Osobiście polecam avrdude-GUI. Jeśli dalej nie działa no to cóż, albo sterowniki albo brak kompatybilności z windowsem. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mario Styczeń 11, 2011 Udostępnij Styczeń 11, 2011 Tak jak już pisałem mam ten z pierwszego linku. Moim systemem jest Windows 7 64bit. Na początku też miałem problemy z programowaniem. Uruchom system w trybie który nie wymaga podpisów cyfrowych sterowników i od nowa zainstaluj programator. Na inne systemy można także ściągnąć łatkę. Mi to pomogło, nie wiem jak będzie u Ciebie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Styczeń 11, 2011 Udostępnij Styczeń 11, 2011 A zworki masz założone? (Jedna jest od zasilania a druga zmniejsza prędkość). A mógłbyś wkleić kod wygenerowany przez avrdude-gui? Tam jest taki paseczek gdzie się komenda pojawia. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bodzio Styczeń 22, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 22, 2011 Okazało się, że mam źle dociśnięte końcówki. Ale teraz, gdy programuje wyskakuje mi: avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | ################################################## | 100% 0.02s avrdude: Device signature = 0x1e910a avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed To disable this feature, specify the -D option. avrdude: erasing chip avrdude: reading input file "C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\program testowy2.hex" avrdude: input file C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\program testowy2.hex auto detected as Intel Hex avrdude: writing flash (188 bytes): Writing | ################################################## | 100% 1.48s avrdude: 188 bytes of flash written avrdude: verifying flash memory against C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\program testowy2.hex: avrdude: load data flash data from input file C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\program testowy2.hex: avrdude: input file C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\program testowy2.hex auto detected as Intel Hex avrdude: input file C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\program testowy2.hex contains 188 bytes avrdude: reading on-chip flash data: Reading | ################################################## | 100% 1.06s avrdude: verifying ... avrdude: 188 bytes of flash verified avrdude: reading flash memory: Reading | ##################################avrdude: error: wrong reading bytes b8 Po tym zacina mi się programator i nie chce mi działać program testowy(nie zapala mi się dioda. P.S Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
[Herr Qrczak] Styczeń 24, 2011 Udostępnij Styczeń 24, 2011 Mam jeszcze pytanie. Czy te silniczki będą dobre do robota? (są one identyczne) . Tak, będą dobre lecz musisz zrobić przekładnie. Najlepszym rozwiązaniem są mikroserwa, bo masz od razu gotową, tylko musisz je trochę przerobić. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź