tumeks Napisano Styczeń 15, 2011 Udostępnij Napisano Styczeń 15, 2011 Witam, ostatnimi czasy wykonałem taką platformę niestety napędy wykonane przeze mnie nie potrafią jej ruszyć 🙁 może ktoś doradzi na jakie serwa wymienić te silniczki tak aby miał lekki zapas mocy ❓ niestety jestem noga z mechaniki i każda wskazówka będzie dla mnie cenna 🤣 pozdrawiam serdecznie tumeks Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 15, 2011 Udostępnij Styczeń 15, 2011 Zobacz MG995. Metalowe tryby, 13kg/cm, powinno długo pochodzić. Niestety koszt jest jaki jest, ale zapas mocy na pewno duży. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tumeks Styczeń 15, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 15, 2011 Dzięki za odp. a co byście powiedzieli na takie serwo dane platformy: wymiary 100x100 waga ok. 200 g __________ Komentarz dodany przez: Nawyk _allegro Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 15, 2011 Udostępnij Styczeń 15, 2011 To jest serwo micro, moment 2,4kg/cm. Może by nawet pociągło, natomiast szybko się posypie a o zapasie mocy zapomnij. Pamiętaj, że tryby serw nie są przystosowane do ciągłej pracy, dlatego lepiej wybrać serwo standard z większymi i mocniejszymi trybami. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
tumeks Styczeń 15, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 15, 2011 Przekonałeś mnie, ale z takim momentem na tak lekkiej platformie to chyba będę mógł orać pole 🤣 Czyli zostanę przy tych 995, wyglądają solidnie nawet 🙄 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 są solidne, naprawdę, ale musisz je przerobić, bo przy tych serwach jest kłopotliwe, ponieważ blokada jest metalowym bolcem. W metalowych mikroserwach (w mini może też) blokady są plastikowe. Ale jak już się uporasz z blokadą to będziesz zadowolony. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tumeks Styczeń 16, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 16, 2011 Da radę ją przeciąć brzeszczotem? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 Brzeszczotem to rozwalisz całą przekładnię, da radę wyrwać (starajac sie wykręcić i mocno ciągnąć) jak masz dobrze trzymajace szczypce. Nie jestem pewien czy nie dałoby sie wybić gdyby rozebrać całą przekładnię, ale tego nie jestem pewien. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
epsilon Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 Jesli chcesz tańsze rozwiązanie to zainteresuj się tym: http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia-hl149-6v-10-1-315prm-i1402850620.html (SILNIK Z PRZEKŁADNIĄ HL149 / 6V 10:1 315prm, davinczii). Moja platforma jest zbudowana na silnikach z przekładnią 21:1 a i tak jest dość szybka, a co więcej te silniki mają dość sporą moc. Jedyny problem to, to że są dłuższe od typowych serw, ale w Twoim przypadku albo można troszkę poszerzyć platformę, ewentualnie jeden silnik dać do przodu, drugi do tyłu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 Nie wiem jak z ich momentem, ale przełożenia nie są duże więc przy większych ciężarach może być kiepsko, poza tym jak zauważyłeś są dłuższe. Jednak mimo wszystko polecałbym te serwa, albo inne serwa standard z metalowymi trybami, na allegro można upolować nawet nie tak drogo. [ Dodano: 16-01-2011, 11:23 ] PS. Ale Zajwaq ma reklamę, przeczytajcie sobie opis tych silników z linka na allegro. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
epsilon Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 Na aukcji był kiedyś odnośnik do strony Micro Motors, gdzie było napisane, że mają one 7.5Ncm (160 rpm, 21:1), więc wcale nie są takie słabe... Kto będzie przewozil na platformie 10x10cm ponad 2-3kg (zachowując jeszcze oczywiście jakiś zapas mocy) Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tumeks Styczeń 16, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 16, 2011 Witam, niestety te silniki nie podejdą do mojej platformy (za długie) żeby je umieścić trzeba by wszystko przeprojektowywać - chyba zacznę zbierać na te serwa 995 tower pro. Na prędkości mi nie zależy a i chciałbym żeby to trochę posłużyło. A jeszcze jedno pytanie - uciągnie te serwa mostek H L293DNE? może ktoś wie jaki prąd pobiera jedno serwo pod obciążeniem? pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
epsilon Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 Silnik który Ci poleciłem kosztuje 15zł za sztukę, a serwo Tower Pro MG-995 kosztuje 50 zł za sztukę, laminat, żeby przerobić konstukcję - 6zł za format a4, sam zdecyduj co się bardziej opłaca, bo za 100zł możesz zbudować całego robota, a nie dawać na same silniki, a do tego musisz zainwestować w zasilanie, kontroler, czujniki... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 Lepiej użyć l298 albo tb6612 (smd). L293d może sią grzać przy obciążeniu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 Możesz zawsze kupić2 wkrętarki u ciągnie nawet 10 razy większą platformę 😉 Albo zerknij na allegro uzytkownik Basiasta (bądż wygooglaj akcesoriacnc). Tych serw mostek H na 0.5A nie uciągnie jeśli dojdzie do zablokowania - mogą pobrać wtedy każde 2A. L298 byłoby lepszym pomysłem. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź