esiu_ Napisano Styczeń 30, 2011 Udostępnij Napisano Styczeń 30, 2011 Czy dodatkowy kwarc podłącza się w sposób zaprezentowany na schemacie? W datasheet jest info że nie daje się kondensatorów więc na pewno ma ich nie być ale nie jestem pewien stąd moje zapytanie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Styczeń 30, 2011 Udostępnij Styczeń 30, 2011 według mnie jest dobrze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Styczeń 30, 2011 Udostępnij Styczeń 30, 2011 Jeżeli chcesz używać tego kwarcu do zasilenia wewnętrznego timera czy tam RTC, to tak. Jeśli chcesz użyć go do taktowania mikrokontrolera (ale chyba nie, bo częstotliwość ma małą, chyba, że chcesz zejść do absolutnego minimum z poborem energii). Jeśli chcesz go uzyć jako głównego kwarcu to podłącz do XTAL. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
esiu_ Luty 1, 2011 Autor tematu Udostępnij Luty 1, 2011 Dzięki za potwierdzenie. Dodam tylko, że gdybym chciał zastosować mały pobór mocy to zastosowałbym oscylator RC i dobrał częstotliwość za pomocą tego wzoru f = 1/(3RC). Wiadomo jednak o przewadze stabilności kwarcu nad rozwiązaniem podanym przeze mnie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
esiu_ Luty 8, 2011 Autor tematu Udostępnij Luty 8, 2011 Zrobiłem test i faktycznie. Podłączenie jest prawidłowe. Temat można zamknąć Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź