Skocz do zawartości

Płytka do ćwiczeń

Pomocna odpowiedź

Osobiście jako substytut gąbki takiej prawdziwej do lutowania uzywam (mocno namoczonej) zwykłej gąbki kuchennej, niestety takie coś bardzo szybko sie niszczy i śmierdzi, chociaż to raczej wtedy, gdy jest za sucha. Ostatnio też przy okazji testowania opon do minisumo kupiłem silikon wysokotemperaturowy, koszt tubki to około 6-8zł, możesz z niego zrobic sobie paseczek i nim wycierać grot, całkiem nieźle działa. Ale prawdziwa gąbka do lutowania jest prawdę mówiąc niezastąpiona, bardzo fajnie czyści grot, nie śmierdzi, nie zużywa się (w każdym razie nie tak szybko jak zwykła gąbka).

• Pomogłeś! 1

A czyścić powinno się po każdym skończonym lutowaniu na dany dzień czy w trakcie lutowania też ?

Bo gąbka do czyszczenia grota jest wykonana z celulozy, a nie z tworzyw sztucznych. One jak są suche to się dość mocno kurczą, czasami w markecie można kupić zwykłą gąbkę też z celulozy i jest ona identyczna jak te do grotów a pewnie znacznie tańsza.

Ja jak nie miałem gąbki to wycierałem o papier 🙂 Ale radzę wydać te parę złotych i mieć święty spokój, bo gąbka sprawdza się naprawdę bardzo dobrze.

A czyścić powinno się po każdym skończonym lutowaniu na dany dzień czy w trakcie lutowania też ?

Ponawiam swoje pytanie 🙂

• 2 tygodnie później...

Po czyszczeniu dobrze pobielić grot, tj. nałożyć na niego trochę świeżej cyny, jest wtedy lepsze przewodnictwo temperaturowe podczas lutowania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...