Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Tak właściwie to... zainstalowałeś sterowniki do programatora?

Nie masz przypadkiem Windowsa 7?

Wczoraj podpiąłem programator i sinaprog nie wykrywał programatora więc odinstalowałem urządzenie po czym znowu zainstalowałem i wgrałem jakieś inne sterowniki i teraz wykrywa programator, ale nie wykrywa procka.

Mam windows XP, a na laptopie mam Vista. Programuje na XP.

Czyli chyba tylko pozostaje uszkodzona atmega 🙁 .

Bo sprawdzałem połączenia i było dobrze (na płytce).

Trzeba się naprawdę postarać, żeby spalić Atmegę8, jeszcze DIP... Najpewniej masz ją "tylko" zablokowaną. O ile na pewno wszystko prawidłowo podłączyłeś.

A banany działają na win7?

AVR to rodzina mikrokontrolerów, win7 to system operacyjny na PC. Programator z kompilatorem i uploaderem to interfejs między nimi. Od niego (a nie od uC) zależy czy obie strony się dogadają.

• Lubię! 1

http://www.google.pl/search?q=zablokowana+atmega&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Szukanie naprawdę nie boli.

Mogłeś ją zablokować nieumiejętnie (czyt. przypadkowo) ustawiając fusebity - dlatego tak polecam początkującym SinaProg, ryzyko zrobienia takiego błędu jest bardzo małe. Radziłbym Ci jednak szczegółowo zapoznać się z instrukcją do programatora i zrobić wszystko dokładnie tak jak jest tam opisane. Pytanie za 100 punktów - założyłeś zworkę SlowSCK?

Pytanie za 100 punktów - założyłeś zworkę SlowSCK?

Tak, jest założona i jest także założona druga że by podawać napięcie na programowany uC.

W googlach znalazłem taki schemat:

Czyli do vcc mam podłaczyć 5V?

I czy mam podać zasilanie na atmege?

I ile czasu to ma być włączone?

pozdrawiam

Jeżeli zasilasz z proga to nie musisz zewnętrznie. Do czasu aż się zaprogramuje. Ty używasz wewnętrznego generatora więc nie musisz nic podpinać pod xtale.

Czyli tak dla pewności:

mam to podłączyć to co jest na schemacie do płytki, na której programuje procek?

I do Vcc nic nie daje bo zasila mi programator? To druga końcówka rezystora ma nie być podłączona? Czy podłączona do nóżki procka Vcc?

i do Xtal1 podłączam tylko końcówki kondensatora i rezystora?

Pisałem ,że do xtali nic nie podpinasz. Jeżeli zasilasz z proga to zasilanie z proga musisz podpiąć do vcc procka.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...