Popularny post Stonka Napisano Marzec 9, 2011 Popularny post Udostępnij Napisano Marzec 9, 2011 Witam! Przedstawiam pierwszego robota zrobionego przeze mnie i użytkownika Maszto. Historia jest prosta. Dowiedzieliśmy się o zawodach Robomaticon w Warszawie i postanowiliśmy zrobić LF. Co więcej, udało nam się Największa różnica między nim a większością LF na diodzie to to, że jego mózgiem jest Arduino Mega. Reszta to 7 czujników odbiciowych(zbyt mało niestety), mostek h, dwa silniczki, dwa kółka z Pololu. Elektronika: Dużo tego nie ma, głównie z racji zastosowania Arduino. Jest mostek H L293D, dwie diody, przełącznik do uruchamiania Arduino(zasilane z 9V akumulatorka) i microswitch. Na mostek podajemy napięcie ze stabilizatora L7809 (zasilany z akku LiPol 11,1V). Mechanika: Dwa silniczki z Pololu... Generalnie tyle:) Konstrukcja została wycięta z plexi własnoręcznie. Robomaticon 2011 -> 18 czas w eliminacjach (34s i 28s). Brakuje mu większej ilości czujników i zdecydowanej przebudowy programu(to akurat widać dość dobrze na filmiku). A tu mała galeria: I zdjęcie z baaardzo początkowego okresu:) A tu filmiki z wtedy: Pewnie co bardziej spostrzegawczy zauważą, że dość znacznie zmieniła się konstrukcja. W środę przed zawodami uznaliśmy, ze lepszy będzie krótszy i wyższy robot. Tak więc w trzy dni zrobiliśmy go jeszcze raz, prawie od zera. W kodzie nie zmienialiśmy dużo, ale PID pozostawia sobie wiele do życzenia. A właściwie nie tyle dostrojenie PID, co sposób wyliczania błędu. Mały kosztorys: L7809 1 zł Koła Solarbotics RW2i 31,2x13,2mm 2x16 zł Ball Caster Pololu 3/8" metalowy 9 zł Mocowanie silników 15,99 zł Silniki Pololu HP 30:1 2x 50zł Czujnik odbiciowy QTR-1A 7x 5zł Kilkanaście złotych za przesyłki, kilka złotych za plexi. Ładowarka LiPol 39 zł Pakiet LiPol 360mAh 2x 23 zł 4
jamtex Marzec 9, 2011 Udostępnij Marzec 9, 2011 I klan Arduino-botów powoli zaczyna się powiększać na Diodzie. Gratulacje udanej konstrukcji. plusy: - całkiem szybki - łatwość budowy - pomysłowość minusy: - oprogramowanie,- estetyka Popracujcie trochę nad minusami, a powstanie z tego całkiem solidny robot.
ridzi Marzec 9, 2011 Udostępnij Marzec 9, 2011 Pierwsze coś się rzuca to wygląd, trochę pracy i będzie nie do poznania. A co do wymiarów to chyba większość z tych najlepszych w tej klasie ma czujniki wysunięte do przodu i są niskie ;l]
Stonka Marzec 9, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 9, 2011 Jeśli chodzi o ilość kabli to chyba co najwyżej je skrócimy, bo założenie jest takie, że da się go rozłożyć w kilka minut na części pierwsze i zrobić innego robota:P Takie transformers. (Arduino jest do tego celu idealne) A oprogramowanie to śmieszna sprawa:) Jak 3 tygodnie temu postanowiliśmy go zrobić, zacząłem myśleć nad programem i go pisać(wtedy dopiero tak naprawdę obczajałem jak się dogadać z Arduino). Niestety nie miałem jeszcze takiego doświadczenia jakie dzięki temu projektowi zdobyłem, i program jest, ogólnie rzecz biorąc, najsłabszym ogniwem. Ale nauczyłem się jak zrobić PID, jak obsłużyć czujniki analogowe i kilka innych fajnych rzeczy:) A co do wymiarów to chyba większość z tych najlepszych w tej klasie ma czujniki wysunięte do przodu i są niskie ;l] No właśnie też doszedłem do takiego wniosku:D Ale po odpowiednim przemyśleniu może zaprezentujemy kolejną generację robota typu ALF:D
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »