Skocz do zawartości

[Line follower] Najprostszy robocik - Tomcio

xamrex

Pomocna odpowiedź

Chciałbym zaprezentować wam mojego pierwszego robota (line follower), którego nazwałem Tomcio, sam nie wiem skąd wziął się pomysł na taką nazwę, ale jakoś mi się spodobała.

Składa się on chyba z minimum elementów:

-4 rezystorów

-2 czujników optycznych (TCRT1000)

-2 serw

-3 baterii

-2 zakrętek po kubusiu 🙂

- oraz serca robota - układu L293.

Jest to mój pierwszy robot.

Robot ten, jest oparty o ten schemat:

Płytkę wykonałem sam. Metodą "na żelazko"

Koła pokryłem gumkami-recepturkami, żeby się nie ślizgały;)

Jak widać robot ten nie jest w ogóle skomplikowany (składa się tylko z kilkuelementów).

Jedyną trudnością, którą miałem przy tworzeniu tego robota, to przerabiane serw, ale dzięki pięknemu poradnikowi, który znalazłem na tym forum, okazało się to bardzo prostym zadaniem.

Jako, że mam mało miejsca na laminacie, nie miałem gdzie umieścić opakowania na baterie, więc postanowiłem je przykleić za pomocą kleju na gorąco do płytki.

Może to nie jest optymalne rozwiązanie (bo co kiedy baterie się rozładują?) ale dzięki takiemu rozwiązaniu robot naprawdę jest mały, a baterie wcale nie starczają na tak krótko.

Bawiłem się Tomciem przez kilka godzin a on mimo to dalej jeździ 😉

Mam nadzieję, że zarażę pasją tworzenia robotów osoby, które myślały, że to jest coś trudnego.

Mam nadzieję również, że po przeczytaniu tego opisu, uświadomią sobie, że to nic trudnego i wystarczy tylko chcieć. Nie trzeba od razu tworzyć skomplikowanych robotów tak jak większość robotów z tego forum 😉

Swoją drogą zazdroszczę innym kolegom tak pięknych robotów. Mam nadzieję, że w przyszłości również uda mi się takiego zrobić.

Dodam jeszcze pozostałe zdjęcia mojego Tomcia 🙂

Oraz filmik:

Tak jak pisałem, robot powstał po to aby udowodnić, że zbudowanie takiego robota, to nic trudnego.

Wystarczy tylko chcieć!

S6300454.thumb.JPG.bafcdb9f352b9f805a4bfd7a56843220.JPG

Schemat, który tu zamieściłeś to schemat światłoluba, a nie LineFollowera, ale gratuluję pierwszej udanej konstrukcji. Popracuj trochę nad estetyką.

W dziale "Konstrukcje początkujących" jest opisane wiele prostych jak ten robotów.

Jakiego robota planujesz zrobić teraz?

No, estetyka leży ale gratulacje pierwszej konstrukcji.

Schemat, który tu zamieściłeś to schemat światłoluba, a nie LineFollowera

Poza tym jeżeli programujesz w BASCOMIE(bynajmniej tak napisałeś) to po co BEAM

To jest mój pierwszy robocik, więc chciałem go zrobić jak najprostszego.

W przyszłości pewnie zrobię drugiego robota już sterowanego przez jakiś uC.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

xamrex, gratuluję pierwszej konstrukcji 🙂.

Szczególnie podoba mi się prostota i pomysłowość (zastosowanie schematu od światłoluba to bardzo dobry pomysł 😉).

Czujniki, które zastosowałeś to TCRT1000. Czy można użyć TCRT5000?

Jak przeczytałem w dokumentacji, czujnik składa się z fototranzystora i diody IR. Czy do diody IR należy użyć osobnego zasilania?

Pozdrawiam,

karol2003

karol2003, można użyć TCRT5000, CNY70, czy dowolne inny transoptor odbiciowego, który będzie składał się z diody i fotorezystora działającego w tym samym (ew. podobnym) paśmie. Musisz jedynie liczyć się z tym, że rezystory podciągające fototranzystory pod masę mogą mieć inną wartość (do eksperymentowania z tymi rezystorami możesz wstawić w ich miejsce goldpin female i potem wkładać różne). Jeżeli chodzi o zasilanie diód, to możesz mieć je zapalone na stałe - pomiędzy Vcc i masę z tego samego zasilania z odpowiednim rezystorem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.