Skocz do zawartości

Czujnik odbiciowy.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Prosze mnie nie besztac, twierdzac ze bylo to juz walkowane setki razy 🙂 Moj problem polega na doborze czujnika. Potrzebuje czujnik, najlepiej odbiciowy z zasiegiem ok. 3 - 10cm. Jedynie detekcja przeszkody, bez wykrywania koloru. Zalozenie jest takie, iz musi on zajmowac 1 nozke procesora i nie posiadac zbyt duzo elementow dyskretnych.

Czy ktos jest w stanie cos doradzic?

Pozdrawiam

Poszukaj wśród Sharpów cyfrowych, jeśli chodzi o dodatkowe elementy, kup razem z płytką.

Lub też spróbuj wykorzystać zwykł transoptor, ale na taką odległość będziesz mieć problemy z zewnętrznym światłem.

IS471FE z mojej oferty lub coś ze sharpów cyfrowych. Nie mam w tej chwili tego na 10cm, a tylko ten na 40cm.

Możesz też pomyśleć o GP2D120. Daje on na wyjściu sygnał analogowy, ale masz tylko 3 przewody (5V,GND,sygnał analogowy) bez żadnych dodatkowych elementów i jak masz nóżkę procesora z przetwornikiem ADC to możesz dobierać odległość działania poprzez ustawiania jakiegoś poziomu sygnału analogowego przy którym czujnik "zadziała" i tak możesz zmienić zakres działania na 3cm, 5cm, 10cm, 20cm itd.

Wszystko byloby cacy, gdyby nie fakt ze cena jest troche zaporowa. Tymbardziej, ze potrzebuje 6 szt. takich czujnikow :/

Przy takich wymaganiach nie dziw się. Zrób na TSOP1736 albo podobnie działajacym układzie to będziesz mieć podany zasięg, tanio, ale użyjesz trochę więcej nóżek procesora.

W takim wypadku, czy znacie koledzy jakies inne czujniki lecz z zasiegiem 0,5cm - 1cm. Reszta wymagan jak w pierwszym poscie.

• 1 miesiąc później...

Witam serdecznie. Przepraszam, że się podepnę ale mam pytanie związane z tematem. Otóż, myślałem też nad zrobieniem czujnika odbiciowego na odbiorniku TSOP1736 oraz diodzie IR. Poszukuję taniej alternatywy dla sharpów, bo 47zł/sztuka gdy potrzeba minimum 2 sztuk to nie mało dla mnie.

Zapewne wymagałoby to dodatkowych elementów. Czy ktoś mógłby rozwinąć ten pomysł?

Dodam, że korzystam z atmeg8-16pu, bo nabyłem kilka po okazyjnej cenie i inne procki w grę raczej nie wchodzą.

Pozdrawiam

W zależności od potrzebnego zasięgu masz tańsze Sharpy (GP2Y0D810 na 10cm za 13zł i GP2Y0D340K na 40cm za 38zł). No a w tym temacie masz opisaną całkiem rozsądną alternatywę za mniejsze pieniądze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...