Skocz do zawartości

RS Media WOWWEE instalacja BTM 222

grouper

Pomocna odpowiedź

Kupiłem kilka dni temu uszkodzonego RS Media za dosłownie kilka złoty generalnie z przeznaczeniem na części, ale okazało się, że poza wyciekiem baterii nie był w zasadzie uszkodzony 😅 I teraz kombinuje że by mu dołożyć sterowanie z komputera przez bluetooth. Mam taki układzik BTM 220a. Wiem ze goście za granica robią takie przeróbki w tym modelu niestety nie znalazłem jakiegoś dobrego opisu, a z elektroniki nie jestem aż taki orzeł 😖

Podłączyłem do niego przejściówkę na USB-RS232 FTDI "ET232RL" i działa to w porządku ale zasilanie biorę z USB komputera. Gotowa przejściówka ustawiona na 3,3V

Takie napięcie jest pomiędzy dwoma skrajnymi punktami na płytce w robocie. czerwony +3.3v niebieski-GND pomarańczowy TX żółte RX w przejściówce na płycie pewnie jest odwrotnie pozostałe to pewnie RTS DTR nie wykorzystywałem. Takie podłączenie pozwoliło wgrać

nowy bootloader i wyższe oprogramowanie teraz moje pytanie czy mogę się bezpiecznie zasilić z tego plusa, że by podpiąć BTM 220a według noty taki układ bierze chyba średnio jakieś 146 mA niby znalazłem gdzieś takie zdjęcie.

Z którego by wynikało ze się daje.

Tylko kołacze mi się w głowie , że z pod seriala nie daje się za bardzo czegoś zasilać, a nie chciał bym czegoś jednak usmażyć. Tamten układ jest może drugiej kategorii a wiec tylko do 10 m zapewne ma mniejszy pobór.

A może lepiej dać mu jakieś zasilanie z pod akumulatora przez lm1117 3.3v tylko nie chce mi się go za bardzo rozbebeszać.

On chyba pracuje na jakimś armie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.