Skocz do zawartości

RS Media WOWWEE instalacja BTM 222

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kupiłem kilka dni temu uszkodzonego RS Media za dosłownie kilka złoty generalnie z przeznaczeniem na części, ale okazało się, że poza wyciekiem baterii nie był w zasadzie uszkodzony 😅 I teraz kombinuje że by mu dołożyć sterowanie z komputera przez bluetooth. Mam taki układzik BTM 220a. Wiem ze goście za granica robią takie przeróbki w tym modelu niestety nie znalazłem jakiegoś dobrego opisu, a z elektroniki nie jestem aż taki orzeł 😖

Podłączyłem do niego przejściówkę na USB-RS232 FTDI "ET232RL" i działa to w porządku ale zasilanie biorę z USB komputera. Gotowa przejściówka ustawiona na 3,3V

Takie napięcie jest pomiędzy dwoma skrajnymi punktami na płytce w robocie. czerwony +3.3v niebieski-GND pomarańczowy TX żółte RX w przejściówce na płycie pewnie jest odwrotnie pozostałe to pewnie RTS DTR nie wykorzystywałem. Takie podłączenie pozwoliło wgrać

nowy bootloader i wyższe oprogramowanie teraz moje pytanie czy mogę się bezpiecznie zasilić z tego plusa, że by podpiąć BTM 220a według noty taki układ bierze chyba średnio jakieś 146 mA niby znalazłem gdzieś takie zdjęcie.

Z którego by wynikało ze się daje.

Tylko kołacze mi się w głowie , że z pod seriala nie daje się za bardzo czegoś zasilać, a nie chciał bym czegoś jednak usmażyć. Tamten układ jest może drugiej kategorii a wiec tylko do 10 m zapewne ma mniejszy pobór.

A może lepiej dać mu jakieś zasilanie z pod akumulatora przez lm1117 3.3v tylko nie chce mi się go za bardzo rozbebeszać.

On chyba pracuje na jakimś armie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...