Skocz do zawartości

[BEAM] Wallie - światłolub - mój pierwszy robot.

noVak

Pomocna odpowiedź

Witam ! 😉

W świat robotyki dopiero wkraczam, lecz wchodzę z podniesioną głową 😉

Po mimo wielu trudności przedstawiam moje pierwsze dzieło. Robota nazwałem Wallie - mam słabość do tej nazwy 😉 - budowę zaczynałem miesiąc temu - w ten czas nauczyłem się baaaaaaaaardzo wiele - nie umiałem na prawdę nic - gdzie teraz ( oczywiście przy odrobinie pomocy ) wiem już o wiele więcej - podczas pracy nad moim światłolubem, popsułem troszkę podzespołów - L293D oraz płytkę uniwersalną - całość była robiona zgodnie z tym artykułem - KLICK ! - Stąd też są wszystkie schematy oraz informacje.

Mój światłolub jest wyposażone w dość mocne silniki DC z przekładnią - DG2425-016-2 - są to silniki 6V z prędkością obrotową 530 obr/min przy jałowym biegu. Cała obudowa jest wykonana ze starej myszki komputerowej - jednym elementem, który mnie odpycha, jest ten koszyk na baterie umiejscowiony na górze - do środka się niestety nie zmieścił, a gdy zamontowałem go za silnikami, podczas ruszania Wallie stawał "demba". Zamiast kółka podporowego, przykleiłem ślizgacz 😉. Zasilany jest bateriami 4 x AAA.

Poniżej kilka fotek 😉 -

Schemat:

Z chęcią odpowiem na każde pytanie - dla ciekawskich - pragnę później rozbudować go do Line Fllowera 😉

PS. Filmik wkrótce.

//edit

I oto jest 😉

IMG_0056.thumb.JPG.bd23a360038f7722f165aa49d39f0831.JPG

Chyba jeszcze nie było na diodzie tak żwawego światłoluba 🙂. To najszybszy światłolub jakiego widziałem. Atakował tą latarkę jak oszalały 🙂. Bardzo udany wstęp do robotyki.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.