Skocz do zawartości

Manipulator elementy - cięcie laserowe

Pomocna odpowiedź

Wydaje mi się to bez sensu. Już prędzej można by zmienić węzeł 4 z 5.

A o czym ja niby napisałem :E

Po prostu sugeruję jak można osiągnąć większy zakres ruchu. Proponuję również zastanowić się nad kształtem chwytaka, aby móc w miarę wygodnie łapać różne rzeczy. Do tego warto dodać przeciwwagę między 2. i 3.

Wydaje mi się że chwytak będzie miał zbyt małą sztywność. Ponadto uważam, że serwami nie uzyskasz zbyt dużego udźwigu. Ja jestem właśnie na etapie składania manipulatora wg mojego projektu: https://www.forbot.pl/forum/topics61/manipulator-z-chwytakiem-vt4740.htm

Jeszcze nic nie podnosiłem ale już widzę, że blacha alu 1mm z odpowiednimi poprzeczkami zapewnia wysoką sztywność konstrukcji.

Co do wycinania. Jeżeli odpuścisz sobie wycinanie wewnętrznych kratownic (które dadzą Ci kilka gram oszczędności) to z powodzeniem wytniesz wszystko na unieruchomionej w statywie szlifierce kątowej - mi się udało i wyszło ok.

No to skończyłem. Sorka, że tak długo ale sesja trwa! 😉

Wynik końcowych prac tak się przedstawia, mam nadzieje, że chodziło Ci o coś takiego. Wydaje mi się, że dobre serwa standardowe powinny dać spokojnie radę, np takie: Serwo

Nie jest to znana firma, i w zasadzie nie miałem nigdy z nimi do czynienia ale parametry wyglądają obiecująco no i cena jest spoko 😉.

Plik do pobrania:

PLIK CAD

Jeśli się zdecydujesz na ten projekt to daj znać a zwymiaruję Ci elementy do gięcia. Chwytak zrobiłem jak najprościej ale nie ma problemu z wymienieniem go na inny.

Ponadto uważam, że serwami nie uzyskasz zbyt dużego udźwigu.

Chyba nie doceniasz serwomechanizmów 🙂

Pozdro

Cytat:

Ponadto uważam, że serwami nie uzyskasz zbyt dużego udźwigu.

Chyba nie doceniasz serwomechanizmów 🙂

Obyś miał rację. Daj znać jaki jest udźwig jak już to poskładasz

• 3 tygodnie później...

Miałem wypadek przy pracy i nie mogłem wyciąć tych elementów. Proszę o podanie wymiarów to gięcia.

Mam taką małą sugestię na forum jest wszystko ładnie opisane łopatologicznie 😋 jak zbudować swojego pierwszego robota ( waldka) potem drugiego już trudniejszego LineFollowera, i tutaj moja sugestia, podjął by się ktoś aby w prostym języku tak jak wcześniej pisałem o waldku czy LineFollower napisać jak zbudować trzeciego robota pod względem mechanicznym, elektronicznym i programem prosty manipulator??

Manipulator nie jest sam w sobie robotem. Poza tym na pewno nie jest zbyt prosty, szczególnie pod względem mechanicznym. Jeżeli udało ci się poprawnie wykonać Waldka i prostego LFa i chcesz się zabrać za coś trudniejszego, radzę przejrzeć dział Nasze sukcesy i podejrzeć gotowe konstrukcje. Wiele z nich jest bardzo dokładnie opisanych z wyszczególnieniem części, schematami, płytkami i programem. Dzięki takim "ściągom" powinieneś być w stanie bez problemu zaprojektować własnego robota.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...