Skocz do zawartości

Biały osad po lutowaniu

haael

Pomocna odpowiedź

Witam. To mój pierwszy post na forum. Jestem absolutnie zielony jeśli chodzi o praktykę, chociaż mam pewne przygotowanie teoretyczne. Moim celem jest zbudowanie quadrotora, ale na razie mniejsza o to.

Zlutowałem zatem pierwszą płytkę w swoim życiu i nawet mi to wyszło. Na lutach pozostał jednak taki biały osad z kalafonii (tworzy się taki, jeśli kapnę kroplę kalafonii na płytkę a później ją mocno podgrzeję). Czy coś takiego może zostać, czy lepiej to zmyć? Czy wolno zanurzyć całą płytkę w acetonie? Nie zaszkodzi to elementom?

Możesz to zmyć. Lepiej nie moczyć elementów. Najprościej patyczkiem higienicznym lub pędzelkiem zamoczonym w np. acetonie. Jak zamoczysz elementy to nic nie powinno się stać tylko płytka musi wyschnąć i w podstawkach może przestać łączyć.

Ochrania lut? Czytałem w necie groźby, że to może powodować korozję, dlatego wolę zapytać.

Przyszedł już mój oscyloskop, zaraz będę uruchamiał płytkę. Czuję się, jakbym odkrywał nowe światy 🙂.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Czytałem w necie groźby, że to może powodować korozję

To w takim razie dlaczego maluje się płytki roztworem kalafonii w spirytusie? Właśnie przeciwko utlenianiu miedzi. Dlatego uważam że nic złego się nie stanie.

Elektronikę myje się zwykle w izopropanolu (wysokiej czystości - nie jest drogi). jeśli jest potem dobrze wysuszony mechanicznie (otrzepany i przetarty) to potem wysycha i paruje w mniej niż minutę.

Sama kalafonia może spowodować utlenienie się (nie ma netralnego odczynu), ale zapewniam, że np. po pół roku płytka w kalafoni będzie tak samo utleniona jak po 10 minutach, a bez kalafonii będzie wyglądać strasznie i o wiele gorzej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.