Skocz do zawartości

CNY70 nie wykrywa lini

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Zabrał­em się za budowę robota linefollower. Jednak napotkałem na problem. Użyłem czujników CNY70 całość połączona jest według schematu poniżej jednak kiedy sprawdzam czujnik aparatem widzę że dioda nie świeci, a na wyjściu mam same 1. Natomiast kiedy błysnę fleszem robot zaczyna działać a więc tranzystor działa poprawnie w czujniku. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?

A na pewno po właściwej stronie je wlutowałeś? Nie wierzę, że wszystkie diody wszystkich czujników nie świecą bo są uszkodzone, to jest mało prawdopodobne. Prawdopodobnie źle coś podłączyłeś - zasilanie, albo diodę zasiliłeś odwrotnie, daj zdjęcie płytki z opisem gdzie jest plus gdzie minus.

Może przy wlutowywaniu patrzyłeś na transoptor od strony lutów? Ciężko będzie wytłumaczyć o co mi chodzi, po prostu spójrz na transoptor tak samo, jak jest przedstawiony widok w dokumentacji i sprawdź miernikiem, czy wszystko jest podłączone tak jak trzeba. Jeśli nie puściłeś przez diody zbyt dużego prądu, to tak jak Sabre mówi - bardzo wątpliwe jest, żeby wszystkie nie działały.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...