Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Brak rezystora pull-up przy resecie (ok. 10k).

Diody włącznone odwrotnie. Jak podłączasz je do Vcc to wtedy podpinasz tam anode (do Vcc). Zapalasz ją stanem niskim.

I dalej tak samo oznaczone napięcie przed i za stabilizatorem.

😉

Co do ładowarki to polecam prostą e-sky. Na allegro z przesyłką poniżej 40zł.

Jak coś droższego to ta jest dobra: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__7028__Turnigy_Accucel_6_50W_6A_Balancer_Charger_w_accessories.html

klonyyy, rezystor pull-up, jak nazwa wskazuje służy do podciągania 😉 więc nie powinien być on w szeregu z przyciskiem, tylko powinien iść do Vcc. Jedna nóżka na linii resetu, jedna do Vcc 🙂

• 3 tygodnie później...

Serwa wytrzymają 7v ? (sg 5010) A co do ładowarki możecie polecić mi coś poniżej 40 zł (nie ma to być jakaś profesjonalna ładowarka tylko coś co naładuje ten akumulatorek) 😉

I mam jeszcze jedno pytanie czy jako czujniki odległości robota mogą posłużyć mi czujki ruchu od lampki diodowej? (a gdyby tak to poproszę o schemat połączeń szukałem w google ale tam są schematy np czujnikowej lampki na 230v albo jakieś zupełnie inne)

Oraz mam jeszcze jeden problem w schemacie mam połączone od mostka po 3 goldpiny do serw. Gdy przeniosłem schemat na płytkę nie widać połączeń między mostkiem a silnikami (w ogóle wiszą w powietrzu) Czy wiecie czym to może być spowodowane?

Dobra mam nadzieję że już wszystko dobrze

I kolejne moje pytanie ile czujników mogę do niego podłączyć (jak najwięcej ) bo mam trochę mało wolnych portów. Chciałem żeby się tam zmieściło ok 2 czujników linii oraz 2 czujników odległości w razie potrzeby mogę usunąć diody.

Tu proszę o sprawdzenie kolejnego schematu a mianowicie "czujnika odległości" :

klonyyy, z grubsza od strony elektronicznej już jest wszystko w porządku. Teraz kwestia wykorzystania odpowiednich portów - jeśli chcesz użyć PWM do sterowania silnikami (a zakładam, że chcesz) to wejścia ENABLE_A i ENABLE_B muszą być podpięte do PB1 i PB2, ponieważ na tych pinach mikrokontroler generuje sygnał PWM.

W aktualnej chwili masz 8 wolnych pinów, które możesz wykorzystać jak chcesz. Tylko znowu - jeśli chcesz wykorzystać ADC, to musisz zwolnić odpowiednie piny - od PC0 do PC5, jak zresztą masz napisane na symbolu mikrokontrolera w Eaglu. Inputy mostka możesz podłączyć pod dowolny port, bo potrzebujesz tam cyfrowej informacji 0/1.

To nie będzie działało.

Napięcie na silniki masz 5V ze stabilizatora. Zakłócenia ubiją elektronikę cyfrową, a do tego stabilizator nie wyrobi się z prądem silników (o ile podłączysz tam coś godne używania L298).

Do tego od strony zasilania silników przy L298 powinien być jeszcze jakiś większy kondensator LOW-ESR.

Jako czujniki odległości polecam GP2Y0D340.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...