shoter09 Napisano Wrzesień 10, 2011 Udostępnij Napisano Wrzesień 10, 2011 Witam Mam problem z ustawieniem PWM na attiny2313 + L293D dla silników. Czy ustawie pwm1a = 255 czy pwm1a = 100 to silnik i tak kręci się z maksymalną prędkością. Pin 1 z L293D podłączyłem pod 16 pin attiny2313, a pin 9 z L293D podłączyłem pod pin 15 w attiny2313. $regfile = "attiny2313.dat" $crystal = 1000000 Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 1 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down Config Portd.0 = Output Config Portd.1 = Output Config Portb.2 = Output Config Porta.1 = Output Config Portd.6 = Input Config Portb.0 = Input Silnik_lewy_a Alias Portb.2 Silnik_lewy_b Alias Porta.1 Silnik_prawy_b Alias Portd.0 Silnik_prawy_a Alias Portd.1 Czujnik1 Alias Pind.6 Czujnik2 Alias Pinb.0 Set Silnik_lewy_a Reset Silnik_lewy_b Set Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Do Pwm1b = 100 Pwm1a = 255 Loop End Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pierzchan Wrzesień 10, 2011 Udostępnij Wrzesień 10, 2011 Może warto zmniejszyć częstotliwość PWMa, w tej chwili masz niecałe 4kHz, L293d ma teoretycznie do 5kHz. Zmień parametr "Prescale" na 8 lub 64. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nanab Wrzesień 10, 2011 Udostępnij Wrzesień 10, 2011 Spróbuj z programem w którym wypełnienie zmienia się w czasie a nie jest ciągle ustawiane na max. Np pwm1a = 100 wait 3 pwm1a = 200 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Wrzesień 10, 2011 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 10, 2011 nic nie pomogło. Myślicie, że to może być spowodowane przez podłączenie 7 pinu L293 z 4 pinem (XTAL2) Attiny2313 ? tutaj jest schemat jak mam połączone wszystko Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
pierzchan Wrzesień 10, 2011 Udostępnij Wrzesień 10, 2011 Wydaje mi się, że nie, z resztą jeśli silniki działają to znaczy, że na wejściach sterujących danym kanałem jest i 0 i 1. Wyłącz timer i w pętli ustawiaj co sekundę raz stan wysoki raz niski na pinach 15 i 16 uP. Jeśli silniki będą poprawnie reagować to będzie wiadomo, że mostek jest sprawny, a przyczyna leży po stronie uP, programu, błędnego fizycznego połączenia. P.S. LEDy na schemacie są odwrotnie wstawione! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Robomaniak Wrzesień 10, 2011 Udostępnij Wrzesień 10, 2011 xtal w attiny nie działa jako pin i/o musisz zmienić to połączenie. Dodaj w programie na początku config portb.4 = output Config portb.3 = output Portb.3 = 0 Portb.4 = 0 I napisz czy działa 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pierzchan Wrzesień 10, 2011 Udostępnij Wrzesień 10, 2011 xtal w attiny nie działa jako pin i/o musisz zmienić to połączenie. Niby dlaczego ma nie działać, skoro to tam jest port A? Xtal1 i Xtal2 to alternatywne funkcje tych wyprowadzeń. Jeśli pracuje się na wewnętrznym oscylatorze to te wyjścia powinny być jak najbardziej dostępne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Robomaniak Wrzesień 10, 2011 Udostępnij Wrzesień 10, 2011 Tego nie widziałem więc serdecznie przepraszam za mój błąd Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
shoter09 Wrzesień 11, 2011 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 11, 2011 xtal w attiny nie działa jako pin i/o musisz zmienić to połączenie.Dodaj w programie na początku config portb.4 = output Config portb.3 = output Portb.3 = 0 Portb.4 = 0 I napisz czy działa to pomogło, dzięki 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »