Skocz do zawartości

Odnajdywanie robota w przestrzeni 3d

ranma1988

Pomocna odpowiedź

powiedzmy że max 20m ze scianami(przez sciany)

co do https://www.forbot.pl/forum/topics48/robot-i-nawigacja-vt2914.htm#22683 to bida.

Jedyne co to lokalizacja w pomieszczeniu.

Myślałem bardziej o 3..4 'stacjach' i małym pasywnym odbiorniku. stacje mają określać gdzie jest robot na tej podstawie wysyłać komendy sterowania.

myślałem bardziej o czymś radiowym?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie wiem czy to dobry pomysł. Siła sygnału będzie zależeć, od jednolitości ścian (i stali w nich zawartej), a jak to chcesz ustalać ?

Jeżeli robot ma się poruszać po jednym budynku, chyba lepiej wprowadzić mu do pamięci jego schemat, lub jeżeli to możliwe model 3D budynku, i śledzić jego położenie, przez śledzenie własnych ruchów, za pomocą czujników. Przy czym robot musiał by mieć jakiś punkt odniesienia, z którego np. startuje, taką swoja budę dla robala.

nie nie to zupełnie inna kwestia!

Robot sam w sobie nie porusza się i nie ma być świadomy położenia.

Świadomość położenia robota ma mieć tylko odbiorca.

hmm... może inaczej zobrazuje problem:

jak odnaleźć klucze w mieszkaniu, dokładną ich pozycję.

Tak jak napisałem, optycznie za pomocą kamer, nic innego w miarę prostego mi do głowy nie przychodzi. O ile robot nie będzie się chował np. pod stołem, to nie powinno być problemu.

W każdym pomieszczeniu umieścić mikrofony, a robot wydawalby dźwięk. Mierzymy natężenie dźwięku i obliczamy położenie. Mogą być nawet ultradźwięki. Robot może mieć jakiś moduł komunikacyjny aby włączać w nim emisję dźwięków, co by na okrągło nie brzęczał.

W czym problem: robot musi dawać silny, rozróżnialny ze środowika, sygnał, który może być mierzony. Ew. robot sam określa gdzie jest i wysyła tą informację do układu zewnętrznego. Można nawet użyć GPSa - dobry z zewnętrzną anteną ma szanse złapać sygnał wewnątrz budynku, ale gwarancji nie ma.

Obawiam się że trzeba będzie poszukać gdzieś indziej:/

Obawiam się, że nie będzie łatwo znaleźć. Pozycjonowanie ruchomego przedmiotu w przestrzeni budynku, w której są dodatkowe przeszkody (meble) itp. - ciężka sprawa.

Mnie brakuje tutaj informacji, co właściwie chcesz osiągnąć. Bo jeżeli tylko stwierdzenie, że robot jest w pomieszczeniu X a nie Y, to pomysłami powyżej, dasz radę.

Ale jeżeli chodzi Ci o określenie jego współrzędnych w pomieszczeniu X, to z jaką dokładnością?

potrzebuje o dokładności 1m, samo określenie w którym jest pokoju to niestety za mało.

Wyobrażałem sobie mikro-nadajnik nadający na znanej częstotliwości i stacje określające jak daleko od nich się znajduje, potem matematyka i jest pozycja.

Tylko brakuje mi źródeł aby poczytać o takich rozwiązaniach.

Nawet nie wiem pod jakim hasłem szukać:/

witam, a czy braliście pod uwagę prędkość fali, przecież to jest rzędu 33ps wiec wątpię, by jakiś uC dał radę policzyć; do czegoś takiego wykorzystuje się przetworniki z pamiecią próbek i nie jest to prosty układ 🙂 bardziej już można się zastanowić nad skanowaniem otoczenia przy pomocy lidarów, ewentualnie jak ktoś już wspomniał, 3-4 latarnie ultradźwiękowe i triangulację robić 🙂 ewentualnie jeszcze wykorzystać przetwornik ccd i laser 🙂 warto tutaj zajrzeć link

Komentarz dodany przez: Nawyk

Regulamin, punkt 3.g - poprawiłem błędy

Proponował bym najpierw dokładniej opisać problem bo z takimi strzępkami informacji niewiele możemy zrobić. Najlepsze na pewno będzie połączenie danych z różnych źródeł zbieranych zarówno przez robota jak i przez układy zewnętrzne. Ale jakie czujniki będą te dane zbierać oraz co jest możliwe i w jakim stopniu niestety nie będziemy w stanie ci powiedzieć jeśli dokładnie nie opiszesz co chcesz zrealizować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.