Skocz do zawartości

Przetwornica step-up

Pomocna odpowiedź

pawcio0928, masz prawdopodobnie jakieś albo zwarcie w układzie, albo korzystałeś nie z całego napięcia 2 pakietów tylko np. brałeś napięcie ze środka czyli 7,4V i całości czyli 14,8V. A ponieważ używałeś przetwornicy lub układu, który nierówno rozładowywał pakiety, to jeden z 2 zawsze był bardziej obciążony. Więc z 4 pakietów masz 2 uszkodzone. Akumulatorki oddaj w jakimś punkcie zbiórki elektrośmieci. Przechowywanie ich w domu niczym nie grozi, na balkonie mogą dostać wilgoci po jakimś czasie i będziesz miał pożar. Nie jestem pewny na 100%, ale wydaje mi się, że niektóre sklepy modelarskie przyjmowały stare uszkodzone akumulatorki więc może poszukaj jakiegoś u siebie, może wezmą.

• Lubię! 1

Sabre, raczej to nie jest zwarcie, pamiętasz co się stało z moją płytka przy zwarciu. Nie wiem czemu podejrzewam, że pawcio0928 pociągnął sobie osobne 7,4V z "pomiędzy" pakietów i tym sposobem jeden nadmiernie rozładował. Jeśli masz gdzieś schemat albo PCB to może pomoglibyśmy ci znaleźć błąd, bo pakiety są drogie i szkoda je niszczyć.

pawcio0928, bardzo możliwe, że coś źle podłączyłeś. Mam dość duże doświadczenie z akumulatorkami z HK i jak do tej pory tylko ty masz taki problem. Z 4 pakietów rozładowały ci się 2, prawdopodobnie po 1 z pary, więc byłby to niesamowity zbieg okoliczności, że masz akurat 2 z 4 uszkodzone. Według mnie albo nie zauważyłeś i rozładowałeś po prostu za mocno 2 pakiety, albo masz ewidentnie źle coś połączone przy zasilaniu z tych 2 pakietów.

Tak na marginesie sam podnosiłem już akumulatorki z napięcia 0V, nie sugeruję ci próbowania bo to się może źle skończyć, ale jest to możliwe jeśli akumulatorek nie leżał w takim stanie bardzo długo.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...