Skocz do zawartości

Problem mikrokontroler- podstawy podstaw

Pomocna odpowiedź

Zasilam to ladnie bateryjka 4.5 wolta, wiec powinno byc nie za duzo i stabilnie

AAAAaaaa no to masz odpowiedź czemu nie działa 🙂

Pamiętaj że jak dajesz napięcie na stabilizator to musi być ono większe od tego jaki ma ten stabilizator zrobić dla przykładu stabilizator 7805 daję 5v ale napięcie na wejściu musi być większe od 7v.

Tolo w specyfikacji 7805 jest napisane, że napięcie wejściowe ma być około 2V większe niż wyjście, czyli 7V w zupełności wystarczy. Co do samego układu. Nawet jeśli zasilasz z 4,5V samą atmegę to to też może być przyczyną - kiedyś programowałem Attiny13 zasilaną napięciem około 4,5V i o dziwo nie programowała się tak jak powinna. Podniesienie napięcia do 5V zmieniło ten fakt. Niby dziwne, ale mogła być to wina programatora (nie wykrywanie stanu wysokiego z napięcia poniżej 5V)

piotreks-89, to nie była do końca wina programatora, w dokumentacji jest zaznaczony zakres napięć i wynosi on dla tych starszych AVR 4,5-5,5V, więc około 4,5 ma już prawo nie działać prawidłowo bo to jest to minimum. Przy niższych napięciach często wywalało mi sporo błędów przy programowaniu.

• 3 tygodnie później...

Mam ten sam problem tylko ja zasilam uC z Programatora zasilanie jest 4.9V więc powinno być ok sprawdzałem 100razy podłączenia wszystko robiłem jak w kursie i nic zawsze to samo 🙁 xilran znalazłeś na to sposób??? może jakaś seria skopanych programatorów? jaki masz ja zapłaciłem 27 z przesyłką z alledrogo jest to "usbasp" sprawdzałem nawet na 2 uC i nic zawsze to samo

HEH BEKA faktycznie zasilanie podłączyłem pod zasilacz z 7805!!! ale fakt też zwore zmieniłem ale poprzednio próbowałem z różnymi kombinacjami i nie szło a teraz jak ręką odjął 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...