Skocz do zawartości

Lista zakupów do lf

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Zaczynam budowę swojego pierwszego linefollower'a.

Będzie to konstrukcja 4kołowa z osią skrętną.

Mam zamiar w związku z tym zrobić zakupy i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś spojrzał na tą listę.

Co mam:

niezłą kupkę przełączników i elektronicznego śmiecia 🙂

kilka serw;

silnik elektryczny graupnera;

akumulator Shark ni-mh 1100mAh | 7N 9V;

regulator:

1 przyjmujący takie same sygnały jak serwo

2 funkcja odcinania silnika jeśli bateria się kończy

3 służy do zasilania odbiornika rc 5V (czy może zasilać układ?)

Co chce kupić:

ATmega8A-PU DIP28 + podstawka

Płytka uniwersalna

czujniki KTIR0711S 5sztuk (rozumiem, że jeśli chciałbym użyć więcej, to muszę dokupić komparatory - jakie?)

stabilizator 7805...

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeżeli ta mega ma tylko 5ADC to musisz dokupić, albo zewnętrzny adc, albo wspomniane przez ciebie już komparatory (praktycznie dowolne, ja w pierwszej konstrukcji miałem LM324).

Z części elektronicznej na pewno przyda się jeszcze kilka kondensatorków filtrujących, rezystorki do ktirów, komparatorów itp. złącze do programowania, jakiś mostek/ tranzystory do sterowania silnikami/serwami i ew. rezonator kwarcowy do taktowania megusi. A jeżeli chcesz pomiar baterii, to musisz zwolnic jedno wejście adc/lub zrobić układ na komparatorze.

Odnośnie części mechanicznej to po opisie za bardzo nie wiem co chcesz wykorzystać.

• Pomogłeś! 1

1) Stabilizator może być, choć ja i tak dałbym LDO (np. LM2940-5V).

2) Komparatory mogą być: LM324, LM339 itd.

3) Na wszelki wypadek dokup tą jedną sztukę KTIR-a

4) Napisz jakie to serwa i czy są takie same, bo można by ich użyć jako napędu i zrezygnować z osi skrętnej

5) Jeśli będziesz jednak uparty i za wszelką cenę chcesz pakować oś skrętną to silnik Graupnera jako napęd tylnich kół, a serwo zmienia kierunek jazdy

6) To że masz kupę elektronicznego śmiecia nie znaczy, że znajdziesz to czego potrzebujesz 😉 Jednak przy pierwszej konstrukcji radzę kupić wszystkie części a nie bawić się w rozlutowywanie starych, nie wiadomo czy działających elementów

7) Na pewno bez mostka daleko nie zajedziesz (jeśli pozostaniesz przy tym, że silnika Graupnera jest napędem, a serwo zmienia kierunek obrotu to potrzebujesz tylko pół mostka H, czyli najlepiej zbudować to na MOS-ach)

Dla ścisłości M8 ma 6 kanałów ADC 😉

Żeby napęd na tylne koła dobrze działał musiałby być dyferencjał. Lepiej standardowo, albo przegubowca z przednim kołem skrętnym i napędowym, albo niezależny napęd dwóch kół i bez osi skrętnej.

Będę się upierał przy tej osi skrętnej, bo mam już gotową platformę. 😃

Znalazłem nawet kawałek starej zabawki dzięki któremu obie osie mogą być skrętne, chociaż nie wiem czy będe się bawił...

(Czy istnieje jakaś lista z kupką elektronicznego śmiecia który zwykle się przydaje w takich układach?) <-- tego nie było 😃

Ponawiam pytanie co do zasilania układu z regulatora?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...