Skocz do zawartości

Ciężarek na wale (bezwładność)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Spotkałem się ostatnio w rozebranym samochodziku RC z ciężarkiem w postaci ciężkiego kółka na wale napędowym. Jak przypuszczam jest to zastosowane dla zwiększenia bezwładności i może ułatwić pokonywanie niewielkich przeszkód "z rozpędu". Z drugiej strony pewnie ciężej taki wał ruszyć z miejsca.

Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia? Stosowaliście takie rozwiązanie w swoich robotach?

Masz racje co do tego jak to może działać ale nie widzę sensu stosowania tego w robocie. Czemu? Bo amatorskie roboty i tak zwykle nie jeżdżą po wertepach...

Czemu? Bo amatorskie roboty i tak zwykle nie jeżdżą po wertepach...

Świetne uzasadnienie...

_ender88, prawdopodobnie jest tak jak mówisz, jednak możliwe, że nie jest to wykorzystywane wyłącznie do pokonywania przeszkód z rozpędu. Zwróć uwagę, że również dzięki temu zabawka taka może mieć delikatny i płynny start, bez nagłego zrywu. Może to ich taka tańsza wersja płynnego sterowania ala PWM 🙂?

dzięki temu zabawka taka może mieć delikatny i płynny start, bez nagłego zrywu. Może to ich taka tańsza wersja płynnego sterowania ala PWM 🙂?

Masz rację, ja patrzyłem na bezwładność wałka przy ruszaniu jako efekt niepożądany, ale rzeczywiście można to też potraktować jako zaletę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...