Skocz do zawartości

WinAvr-konfiguracja

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam problem z konfiguracją winavr. Zacząłem się uczyć tego kursu na forbocie c dla avr, i zacząłem od konfiguracji środowska. W pliku makefile ustawiam sobie nazwę, procesor-atmege8, programator avrisp, port programatora usb. I chcę napisać ten pierwszy program i tam wykorzystuje się ten plik makefile i gdy wciskam w notepad podczas programowania tą opcję makefile all czy jakoś tak to wywala mi to:

> "make.exe" all

-------- begin --------
avr-gcc (WinAVR 20080610) 4.3.0
Copyright (C) 2008 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

make.exe: *** No rule to make target `"led".elf', needed by `elf'.  Stop.

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00

Proszę o pomoc.

dondu, właśnie odnośnie AVR Studio 5, jest jakiś knif na skompilowanie programu do BIN? Bo niestety mój bootloader nie przyjmuje HEX'ów, a na ATmega164 nie ma zbyt wielkiego wyboru w bootloaderach.

Wracając do tematu to masz błąd w pliku makefile. Musisz zmienić nazwę pliku z domyślnego main na (w twoim przypadku) led. W kursie jest opisane jak to zrobić...

Tylko ja zmieniałem tam tą nazwę.

Jeśli ktoś może to niech wstawi ten plik poprawny z makefili dla programatora avrisp usb atmega8

Tylko ja zmieniałem tam tą nazwę.

Jeśli ktoś może to niech wstawi ten plik poprawny z makefili dla programatora avrisp usb atmega8

Weź się w garść i zamiast używać przestarzałego środowiska zainstaluj to co radziłem powyżej. i zapomnij o makefile które Studio tworzy za Ciebie i zawsze poprawnie.

dondu, właśnie odnośnie AVR Studio 5, jest jakiś knif na skompilowanie programu do BIN? Bo niestety mój bootloader nie przyjmuje HEX'ów, a na ATmega164 nie ma zbyt wielkiego wyboru w bootloaderach.

Próbowałeś Hex2bin?

http://gnuwin32.sourceforge.net/packages/hex2bin.htm

Programik jest konsolowy, więc możesz w ustawieniach projektu dodać go potem jako "post build events".

Instalowanie AVRStudio 4 trwa <5 minut. Ile swojego i naszego czasu zdążyłeś już stracić pisząc na forum?

Nie, przed chwilą ściągnąłem sobie AvrStudio 5. Zrobiłbym to szybciej ale szkołę mam, ale jeszcze jutro i 2 tyg wolnego i za nauke C się biorę.

Hmmm

Teraz wywala mi takie coś

Build started.
Project "led.c.avrgccproj" (Compile target(s)):
Target "Compile" in file "E:\Język C\Vs\AvrGCC.targets" from project "C:\Documents and Settings\Właściciel\Moje dokumenty\AVRStudio\led.c\led.c\led.c.avrgccproj" (entry point):
Using "RunAvrGCC" task from assembly "E:\Język C\Vs\AvrGCCLib.dll".
Task "RunAvrGCC"
	E:\Język C\AVR ToolChain\bin\make.exe "led.c.o" 
led.c.c
	Invoking: AVR/GNU C Compiler
	"E:/J─Özyk C/AVR ToolChain/bin/avr-gcc.exe" -funsigned-char -funsigned-bitfields -O0 -fpack-struct -fshort-enums -g2 -Wall -c -std=gnu99  -mmcu=atmega8   -MD -MP -MF"led.c.d" -MT"led.c.d" -o"led.c.o" ".././led.c.c"
	System nie może odnaleźć określonej ścieżki.
	make: *** [led.c.o] B│╣d 1
Done executing task "RunAvrGCC" -- FAILED.
Done building target "Compile" in project "led.c.avrgccproj" -- FAILED.
Done building project "led.c.avrgccproj" -- FAILED.

Build FAILED.[\code]

Nie wiem czy dzisiaj będę miał czas nad tym pomyśleć, muszę iść trochę się pouczyć na jutro.

A czytać po polsku potrafisz?

Build started.

led.c.c

Invoking: AVR/GNU C Compiler

"E:/JÖzyk C/AVR ToolChain/bin/avr-gcc.exe" -funsigned-char -funsigned-bitfields -O0 -fpack-struct -fshort-enums -g2 -Wall -c -std=gnu99 -mmcu=atmega8 -MD -MP -MF"led.c.d" -MT"led.c.d" -o"led.c.o" ".././led.c.c"

System nie może odnaleźć określonej ścieżki.

Spacje i polskie znaki w nazwie katalogu .

Ale nie ma tam żadnych spacji ani polskich znaków, sprawdzałem kilka razy.

a to, to co:

... hiszpański?

• Pomogłeś! 1

Wina była w czym innym, porgram był w katalogu o nazwie Język C, przeinstalowałem go, i teraz jest Avr Studio 5 i się komplikuję tylko, nie widzę tam formatu hex.

Wina była w czym innym, porgram był w katalogu o nazwie Język C, przeinstalowałem go, i teraz jest Avr Studio 5 i się komplikuję ...

Jaja sobie robisz czy tekstu pisanego i cytowanego nie rozumiesz?

A o czym ja pisałem dwa razy pisałem, jak nie o literce ę oraz spacji w nazwie katalogu i nawet ją zacytowałem powyżej?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...