Skocz do zawartości

Proźba o sprawdzenie mozajki ścieżek(płytki)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Przez ostatnie parę dni robiłem pcb do mojego line follower.

Wzorowałem się na schematach umieszczonych na tym forum. Ja sam sprawdzałem pcb wiele razy i nie widzę w niej błędu. Bardzo bym prosił bardziej doświaczonych kolegów o sprawdzenie pcb. Może ktoś inny zobaczy błedy których ja nie widzę bo po termotransferze to już będzie za puźno:(.

PCB składa się z:

-LCD i potka

-atmegi8 zasilanej kondkiem 100nf i jej przetwornikami plus kwarc

-3 switche

-goldpiny na cny70 które są na osobnej pcb

-blok zasilania na lm7805

-l293 z kondkiem 100nf

Bardzo bym prosił o sprawdzenie czy lcd dobrze podłączyłem, l293 do avr, czy przy atmedze jest wszystko ok, czy masa wszędzie dochodzi:)

Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Twój opis nie wiele daje, wątpię czy bez schematu ktoś tu pomoże. Kolorystyka PCB b.kiepska, ledwo co widać nie mniej chyba "odkryłem" gdzie jest stabilizator i mostek. Ze ścieżek wynika, że i Megę i mostek zasilasz z tego samego U +5V.

O dławiku na Avcc zapomniałeś. Nie widzę również kondensatorów przy mostku. Widzę, że nanosisz na programowe otwory swoje... Nie jest to zbyt dobre rozwiązanie, gdyż to utrudnia tworzenie takiej płytki. Eagle ma możliwość zmienienia stylu padów i ich wielkości. Mostek podłączony pod piny ISP to nie za dobry pomysł, ponieważ podczas programowaniu wały silników będą się obracały. Nie widzę w ogóle gniazda ISP do uC. To bardzo utrudni całe programowanie, ponieważ za każdym razem będziesz musiał wyjmować procesor z podstawki lub przylutować/przymocować jakieś kabelki.

Nie rozumiem, PCB zaprojektowałeś bez schematu ? Nie wiem też o co Ci chodzi, to na dole, poziomo, to nie mostek ? Pin8 ma zwarty ścieżkami z 16-tym.

Wcale nie wyszło tragicznie ... ale jak można rysować płytkę bez schematu ... jak byś rysował ze schematem to by cię eagle sam pilnował czy dobrze rysujesz.

Schemat to miałem:D ale z innych projektów które tu znalazłem i się na nich wzorowałem. A co do schematu w eagle tam też mogłem się pomylić i błąd by się powielił na pcb:)

A co do schematu w eagle tam też mogłem się pomylić i błąd by się powielił na pcb:)

Próbujesz usprawiedliwiać siebie i brak podstawy jaką jest schemat. To tak, jakby producent samochodu budował go "na oko". Prędzej czy później to się zemści i postawi Ciebie na 1 stopniu Piekielnych Schodów.

Zatrzymaj więc swoją pracę nad PCB i zrób najpierw schemat w Eagle-u, pokaż do sprawdzenia zanim zaczniesz projektować PCB lub brnij w dół po następnych stopniach.

Sam ją narysowałem
... ale jak można rysować płytkę bez schematu ...

Sądziłem, że znalazłeś płytkę na necie i chcesz żeby ktoś sprawdził.

Bo co racja, to racja - projektować płytkę bez schematu - trudna sprawa.

[ Dodano: 25-01-2012, 13:59 ]

A co do schematu w eagle tam też mogłem się pomylić i błąd by się powielił na pcb:)
Próbujesz usprawiedliwiać siebie i brak podstawy jaką jest schemat.

Święta prawda. Poza tym, zanim zaczniesz projektować płytkę, wrzucasz tu schemat, który nawiasem mówiąc dużo łatwiej sprawdzić pod względem poprawności połączeń niż pcb i później bierzesz się za ewentualne poprawki i dopiero projektujesz płytkę.

Płytka bardzo ładna, miło popatrzeć i tyle. Bez schematu ciężko to ogarnąć.

Jedno natomiast rzuciło mi się w oczy od razu - po co 2 zwory przy kondensatorze nad kwarcem, skoro można go obrócić o 180* i dać tylko jedną do masy?

Jedno natomiast rzuciło mi się w oczy od razu - po co 2 zwory przy kwarcu, skoro można go obrócić o 180* i dać tylko jedną do masy?

Chyba koledze chodziło o kondensator nad kwarcem a nie kwarc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...