Skocz do zawartości

Nie dzialajacy swiatlolub

Pomocna odpowiedź

W czasie testu zewrzyj fototranzystory, bo wtedy obydwa silniki powinny się kręcić.

Skoro są zwarte, to po co mierzysz tam napięcia?

Dale nie zmierzyłeś tego, o co cię prosiłem. Przytknij na amen jedną sondę do masy układu, a drugą sprawdzaj po kolei wszystkie nóżki układu, skoro nie rozumiesz co masz zmierzyć, to pomierz wszystko.

Oczekuję 16 wyników. Nazwa pinu - napięcie. Wpisz w google grafika L293D i zobaczysz rozkład pinów.

Próbowałeś zamienić fototranzystory miejscami?

Zamieniłem i nic to nie dało. Jest tak samo.

Podaję napięcia na piach L293D:

1. 1-2EN - 4,5V

2. 1A - 0V

3. 1Y - 0V

4. GND1 - 0V

5. GND2 - 0V

6. 2Y - 0,1V

7. 2A - 0V

8. VCC2 - 4,5V

9. 3-4EN - 4,5V

10. 3A - 0V

11. 3Y - 0,1V

12. GND4 - 0V

13. GND3 - 0V

14. 4Y - 4,5V

15. 4A - 4,35V

16. VCC1 - 4,5V

Nazwy wziąłem ze schematu, do którego dałem link w poprzednim poście, mam nadzieję, że nic nie pomyliłem.

Może to lewy fototranzystor jest wadliwy?

Więc masz podpowiedź do swojego pytania. Spróbuj tak kombinować z resztą, światłolub to prosty układ, potem będzie tylko gorzej..

Tak swoją drogą:

w jednym miejscu na płytce jak lutowałem to ześliznął mi się grot i przypaliłem płytkę

Jakiej lutownicy używasz i jak długo grzejesz lutowane elementy, że udało Ci się przypadkiem przypalić laminat? Jeśli przegrzałeś mostek, to kicha, mógł się też uszkodzić przez przypadkowe zwarcie. Jest prosty "myk" żeby to sprawdzić - wyjmij L293 z podstawki, obróć o 180 stopni i włóż z powrotem. Jeśli objawy przejdą na drugi silnik, to masz odpowiedź. (nie próbuj tego powtarzać w innych robotach, ten sposób działa tylko przy podłączeniu mostka jak na schemacie, do którego dałeś link).

Jakiej lutownicy używasz i jak długo grzejesz lutowane elementy, że udało Ci się przypadkiem przypalić laminat?

To było jeszcze ze starą lutownicą.

Jest prosty "myk" żeby to sprawdzić - wyjmij L293 z podstawki, obróć o 180 stopni i włóż z powrotem.

Ok, spróbuję.

No, pomiary wykonane dobrze. Teraz zrobiłbym inny myk: podłączyłbym obydwa silniki, wziął kabelek, i jednym końcem przytknął bezpośrednio do nóżki 1A, drugim bezpośrednio do + baterii (4,5V). Silnik powinien zacząć się kręcić. Jeśli nie, to sprawdź miernikiem, czy nie masz zwarcia tej nóżki z masą.

Jeśli nie ma zwarcia i podanie na ten pin 4,5V nie spowoduje obracanie się silnika, to jest duża szansa na spalony kanał w L293. Jeśli silnik będzie się obracał, to znaczy że masz źle podłączony fototranzystor i będziemy kombinować dalej.

• 3 tygodnie później...

Jeśli przegrzałeś mostek, to kicha, mógł się też uszkodzić przez przypadkowe zwarcie. Jest prosty "myk" żeby to sprawdzić - wyjmij L293 z podstawki, obróć o 180 stopni i włóż z powrotem. .

Zrobiłem tak, ale wtedy żaden silnik się nie kręcił.

No, pomiary wykonane dobrze. Teraz zrobiłbym inny myk: podłączyłbym obydwa silniki, wziął kabelek, i jednym końcem przytknął bezpośrednio do nóżki 1A, drugim bezpośrednio do + baterii (4,5V). Silnik powinien zacząć się kręcić. Jeśli nie, to sprawdź miernikiem, czy nie masz zwarcia tej nóżki z masą.

Gdy połączyłem kabelkiem nóżkę 1A i + zasilania silnik nie kręcił się wcale, ale gdy przypadkowo połączyłem nóżkę 1Y silnik kręcił się w tył. To co mam teraz zrobić?

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...